MS-sjuka svenskar får inte rätt vård

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allt fler svenskar får diagnosen MS, är det svårare än någonsin att få rätt vård. I stället är det långa väntetider till läkarna. Hade MS-sjuke Lasse Lemon fått bromsmedicin tidigare hade han kanske sluppit sitta i rullstol.

Samtidigt som fler svenskar än man tidigare trott har den neurologiska sjukdomen MS, är det svårare än någonsin för de sjuka att få tillgång till de moderna behandlingsmetoder och bromsmediciner som har tagits fram dom senaste åren.

En internationell jämförelse visar att Sverige har långa kötider till de få specialistläkare som finns, och det gör att många av de sjuka utvecklar handikapp i onödan.

Hade kanske kunnat gå

Lasse Lemon är en av omkring 17.000 svenskar som lider av sjukdomen multipel skleros, MS – en neurologisk sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet.

För Lasse hade livet kunnat se annorlunda ut. Kanske hade han fortfarande kunnat jobba, eller kunnat gå, om han hade fått bromsmediciner i tid.

Pengarna styr

Men brist på neurologer gör att många MS-sjuka inte får tillgång till de moderna behandlingsmetoder som utvecklats de senaste åren. Lasse fick flytta till Stockholm för att få rätt vård.

-Jag bad att få remiss så jag kom till neurologen i Karlstad. Men dit kunde man bara komma vart tredje år, det var jättetrögt. Det finns inga läkare, säger Lasse Lemon till SVT.

-Man kan också bli utan bromsmedicin för att sjukhusen har stenhård ekonomi och prioriteringarna av bromsmediciner hårdnar, säger Lou Brundin, professor i neurologi.

Så pengarna styr om någon ska kunna gå eller inte?

-Ja, visst är det hemskt?

Dubbelt så lång väntetid

En internationell genomgång som gjorts av MS-vården i Sverige, Kanada, Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien visar att svenska MS-patienter som har nedsatt rörelseförmåga får vänta i ett år och fyra månader på att få gå på återbesök hos specialistläkare.

Det är dubbelt så lång väntetid som genomsnittet för de övriga länderna i undersökningen.

-Vi kommer inte ha möjlighet att införa de nya behandlingarna lika snabbt och bra som andra länder, säger Lou Brundin.

-Jag har ju haft tur som träffat bra läkare men ändå är det 1,5 år mellan besöken, säger Lasse Lemon.

”Tror att vi ska få hjälp”

Undersökningen, som gjorts av Universitetet Liège i Belgien på uppdrag av ett bioteknikföretag, visar också att tre av fyra av de svenska MS-patienterna som deltagit i studien, begränsas av sin försvagade rörelseförmåga. Och hälften uppger att rörligheten försämrats bara under det senaste året.

-Vi som bor i Sverige tror att vi ska få hjälp när vi blir sjuka. Men det stämmer inte alltid, säger Lou Brundin.

Karin Moberger

karin.moberger@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.