Entreprenören Jimmy Hoppe.

Mycket pengar att tjäna på privata asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att Migrationsverket hyr gruppboenden av privata entreprenörer eftersom det är stor brist på lägenheter. Men det handlar om stora pengar och upphandlingar som ibland strider mot lagen.

Jimmy Hoppe kallar sig entreprenör och problemlösare. Han är i dag en av de största anordnarna av boenden för asylsökanden åt Migrationsverket. Han har tidigare haft ett antal företag inom olika branscher, men för ett par år sedan gav han sig in i asylbranschen.

– Då tog jag kontakt med Migrationsverket och hörde mig förom de hade ett intresse av att belägga våra sängplatser med asylsökanden, ochdet hade de.

Av dem som kommer till Sverige är det nästan hälften somordnar sitt eget boende, men till de övriga har Migrationsverket hyrt 1.700 boendeni lägenhet, till en kostnad av cirka 100 kronor per person och dag, medan drygt4.000 asylsökanden bor i de stora gruppboendena till ett mångdubbelt högre pris.Ett pris Migrationsverket i dag är berett att betala eftersom det är stor bristpå lägenheter.

Caroline Henjered är mottagningsansvarig på Migrationsverket:

– Eftersträvansvärt är ju att vi ska få tillräckligt medbostäder och vi kommer väl också att pröva frågan om det behövs andra insatser.Sen har vi slitna boenden och boenden som vi gärna skulle vilja göra oss av med,men i det här läget klarar vi inte det.

”Finns pengar att tjäna”

– Driver man det bra, så finns det pengar att tjäna på denhär verksamheten och skulle det inte göra det så skulle man inte få lov attfortsätta det, säger Jimmy Hoppe och tillägger att det går bra för honom nu ochatt han under en tolvmånadersperiod fakturerat för ungefär 70 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, det är det. Men det är också mycketansvar i det och mycket kostnader.

Och i sin jakt på bostäder har Migrationsverket gjort ettstort antal så kallade direktupphandlingar, något som Kammarrätten nyligen iflera fall kommit fram till strider mot lagen om offentlig upphandling. Men dethåller inte Caroline Henjered med om:

– Jag menar på att vi har följt lagen, men vi har intetillräckligt för att lösa den situation som uppstått.

Men kammarrätten tyckte att ni bröt mot lagen?

– Ja, de gjorde det i det uttalandet och det är väl en frågasom ska hanteras vidare.

Just nu finns det 53 direktupphandlade avtal mellanMigrationsverket och privata anordnare.

Och Migrationsverket har startat en lagenlig upphandling därde tänker sig att de före årsskiftet ska hitta ytterligare 5000 boenden, det villsäga ungefär dubbelt så många som de har i dag, men var de bostäderna finnsåterstår att se.

– Gymnastiksalar, tält, husvagnar ska vi så långt sommöjligt undvika, absolut, och framför allt vid den här årstiden ska det intekomma på fråga, men en viss form av korridorsboende kan vi mycket väl temporärttänka oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.