Foto: Scanpix

”Naivt att tro att bara få visste”

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Bengt Svenson är upprörd över uppgifterna om registret över romer.

– Det är naivt att tro att det bara skulle vara en handfull människor som haft tillgång till det här. Och det gör mig än mer förbannad att ingen annan har slagit larm mycket tidigare om oegentligheterna. Omfattningen av registreringen är helt oacceptabel och enligt min bedömning kan det inte vara annat än olagligt, säger han till TT.

TT: Omfattningen? Är inte själva registret olagligt?

Polisens romregister

– Registret är olagligt på grund av den omfattning det har. Det finns ju till och med de som är döda och de som bara är ett par år gamla. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Svenson.

Själv har han varit helt ovetande om registret.

– De här analysfilerna hanteras av respektive polismyndighet, det är deras ansvar. Jag hade absolut ingen kännedom om det här.

TT: Men det hävdas från flera håll att flera polismyndigheter haft tillgång till registret, bland annat rikskriminalen i Stockholm.

– Jag har bett rikskrim att titta på det och har fått svaret att de som organisation inte har det, men det kan inte uteslutas att någon enskild kan ha haft det.

Svenson har nu kallat till sig samtliga länspolischefer till ett möte på onsdag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet