Nära 13.000 obehöriga till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Andelen elever som inte klarade betygsspärren till gymnasiet i år var 13,1 procent, en ökning från 12,4 procent i fjol. Det visar den slutgiltiga betygsstatistiken från Skolverket.

Siffrorna skiljer sig inte från de preliminära resultaten, som SVT Nyheter presenterade i början av september. 

”De elever som det går bra för får allt högre betyg. Samtidigt är det 12.700 elever som inte lyckades bli behöriga till gymnasieskolan”, konstaterar Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

 Andelen obehöriga har inte förändrats.

Får räkna 17 betyg

Det genomsnittliga meritvärdet, baserat på elevens 16 bästa ämnesbetyg, blev i år 214,8 poäng. Det genomsnittliga meritvärdet har ökat successivt under åren och i fjol låg det på 213,1.

Nytt från i år är att elever som fått ett godkänt betyg i ett modernt språk – spanska, franska eller tyska – får beräkna sitt meritvärde på 17 i stället för 16 betyg. Det innebär att högsta möjliga betygsvärde stigit från 320 till 340 poäng. Beräknat på 17 ämnen blev det genomsnittliga meritvärdet 222,1.

Högre betyg i friskolor

Elever i friskolor har betydligt högre genomsnittsvärde än i kommunala skolor. Om man räknar på 16 ämnen har friskolor ett genomsnittligt meritvärde på 233,1 poäng medan kommunala skolor har 211. I friskolorna har 64 procent av eleverna högutbildade föräldrar, i kommunala skolor är det 49 procent.

För behörighet till gymnasiet krävs godkänt i matematik, engelska, svenska eller svenska som andraspråk. Utöver detta måste eleven ha godkänt i fler ämnen. Till yrkesprogram måste eleverna ha godkänt i ytterligare fem ämnen, till högskoleförberedande program krävs ytterligare nio ämnen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.