Militärmuseet Teknikland i Östersund. Foto: SVT

Nära konkurs – verket kräver bidragen åter

Publicerad

Tillväxtverket är i blåsväder efter avslöjandet att skattepengar gått till lyxiga konferenser. Nu kommer kritik mot hur verket behandlar EU-projekt som man ska fördela pengar till. Teknikland i Östersund fick först miljonbidrag godkända av Tillväxtverket, men pengarna krävdes senare åter efter larm från en annan myndighet. Nu hotas Teknikland av konkurs.

Teknikland är ett militärmuseum i Östersund. Museet ville bygga nytt. En ansökan om bidrag beviljades av Tillväxtverket  och Teknikland fick åtta miljoner ur EU:s strukturfonder.

Men nu när museet har öppnat och anställt folk vill Tillväxtverket ha tillbaka pengarna, vilket  upprör Björn Sandal, ordförande för Teknikland.

Tillväxtverket ifrågasätts

-Drygt ett år efter det att vi var färdiga med bygget och det var slutredovisat och klart kommer Tillväxtverket och säger: ”Vi vill ha tillbaka pengarna, för ni har inte gjort rätt”.

Bakläxa

Det som hände var att Ekonomistyrningsverket granskade Tillväxtverkets utbetalningar och gav bakläxa på en del, därinbland bidraget till Teknikland. Enligt Ekonomistyrningsverket gjorde inte Teknikland en korrekt upphandling av bygget.

Men Teknikland  har svårt att förstå hur verket kan kräva tillbaka de miljoner man fick för att bygga sitt nya museum.

– Vi fick klartecken när vi ansökte om pengar från strukturfonderna och började bygga,  säger Björn Sandal ordförande för Teknikland. Nu har vi inga pengar kvar.

Nära konkurs

Teknikland har försökt att få till en dialog med Tillväxtverket, men anser att man inte får något tydligt svar. Företrädare för museumet anser att det är mer eller mindre hopplöst att ha med Tillväxtverket att göra.

– Vi är nära konkurs, säger Björn Sandal. Hur kan de ändra sig efter ett år?

Teknikland är inte heller det enda exemplet där Tillväxtverket har ändrat förutsättningarna långt efter att pengar betalats ut.  Till exempel har även projektet Skuleberget vid Höga Kusten fått ett liknande krav.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillväxtverket ifrågasätts

Mer i ämnet