Nato-chefen vill utvidga samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den nye Nato-chefen Jens Stoltenberg uppskattar det nära samarbetet med Sverige och Finland. Han hoppas också att det utvidgas.

Men han håller sig utanför debatten om länderna ska bli medlemmar i alliansen.

Det beskedet gav Stoltenberg på en presskonferens under sin första dag som chef i Nato-högkvarteret i Bryssel.

I övrigt uppehöll han sig mycket vid Natos relation med Ryssland. Han hänvisade till slutsatserna på senaste Nato-toppmötet i Wales i september att Ryssland agerar i strid sina egna intressen och i strid med internationell rätt.

Krimkonflikten

Öppna kanaler

Nato ser inte längre Ryssland som en partner men håller de politiska kontakterna och kanalerna öppna.

Från rysk sida har det antytts att det kan bli aktuellt att sammankalla Nato-Ryssland-rådet.

-Vi har inte mottagit någon sådan förfrågan, men om den kommer tar vi emot den med öppet sinnelag. Vi har betonat att vi vill ha politisk kontakt med Ryssland, alltsedan krisen i Ukraina började, sade Stoltenberg.

Han ser ingen motsättning mellan ett starkt Nato och ett konstruktivt samarbete med Ryssland.

Nya åtaganden

Det blir nu Stoltenbergs uppgift att verkställa besluten från toppmötet i Wales. Nato-ledarna enades då om en ny beredskapsplan, utökad närvaro i öst och fler militärövningar.

Stoltenberg sade att linjen som utstakats är tydlig, men att det är en svår och tidskrävande uppgift att förverkliga. I februari väntar han sig att medlemsländerna ska ta ställning till hur en ny snabbinsatsstyrka ska se ut.

Global konsult

På presskonferensen undvek Stoltenberg jämförelser med företrädaren Anders Fogh Rasmussen.

Denne har redan avslöjat sina framtidsplaner. I amerikansk stil går han från politik till konsultbranschen.

Konsultfirman Rasmussen Global erbjuder strategisk rådgivning till regeringar, globala organisationer och stora koncerner, meddelar han på Facebook.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet