Nazistmaterial oroar brevbärare

Publicerad

Postnord kommer att dela ut valmaterial från nazistiska Svenskarnas parti i ett 20-tal kommuner.

Brevbärarna kan inte vägra – även om de tar illa vid sig av att sprida partiets budskap.

Det statliga postföretaget hänvisar till att materialet är granskat av jurister, som inte anser att det strider mot lagen.

– Så länge en försändelse håller sig inom lagens ramar så delar vi ut den oavsett hur motbjudande materialet är eller inte. Vi kan inte gå in och agera censor och avgöra vem som får dela ut, säger Per Ljungberg, kommunikationschef på Postnord Sverige.

Val 2014

Postnord är inte tvingade att dela ut oadresserade försändelser. Men sedan tidigare val då frågan varit aktuell finns en policy om att inte bry sig om avsändaren.

Enligt fackförbundet Seko har avtalet om utdelningen väckt reaktioner bland brevbärare.

– Man kan känna sig kränkt. Man har en obehaglig känsla och är lite rädd att kunderna ute på utdelningsturen ska bli aggressiva och kanske i värsta fall använda våld, säger Sune Blomkvist, facklig företrädare.

Postnord säger att riskbedömningar görs löpande. Och beskedet till brevbärarna är att materialet måste delas ut.

– Jag tror att de flesta förstår att det inte är vi som står bakom det här, säger Per Ljungberg.

Bakgrund: Postprotester

  • Inför valet till Europaparlamentet i våras spreds uppmaningar i sociala medier om att returnera valmaterial från Sverigedemokraterna som en protest mot partiet, vilket många också gjorde.
  • Den senaste tiden har diskussionen om oönskad partipost börjat blossa upp igen på nätet. På Facebook-sidan ”Brevbärare mot rasism” finns till exempel flera bilder på lappar som folk satt upp vid sina brevinkast där de tackar nej till rasistiskt material.
  • Från Postnords sida är dock utgångspunkten att dela ut valmaterial oavsett vad som står på brevlådan eller dörren, eftersom det rör sig om icke-kommersiella utskick. När det gäller valmaterial som skickas tillbaka utan porto så når detta i regel inte mottagaren, enligt Postnord. Detta eftersom mottagaren själv måste hämta ut det. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet