Nobelpristagare: ”Stort misstag att införa euron”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett stort misstag att införa euron. Europa har minst tio år med ekonomisk kris framför sig. Det säger Nobelprisbelönade professorn Paul Krugman i en intervju med SVT:s aktuellt.

-Den europeiska krisen är djupt inbäddad i eurosystemets struktur. Man har en gemensam valuta men inte någon institution som får den att fungera.

Paul Krugman säger till SVT eurosamarbetet var katastrofalt och förhastat. De europeiska ekonomierna är inte integrerade och utvecklingen i de olika euroländerna är väldigt olika. Han menar därför att den gemensamma valutan inte har några förutsättningarna att fungera i de 17 euroländerna.

Vad kommer hända med eurozonen?

-Ingen vet, jag vill inte fastslå att det kommer leda till en total kollaps. Min gissning är att kärnan av euroländerna kommer att hålla ihop någorlunda. Italien och Spanien kommer nog kunna hålla kvar vid euron, men till ett väldigt högt pris. Risken är däremot hög att Grekland och ett antal andra länder kommer att lämna euron.

Skatt på transaktioner

Nyligen träffades Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera hur Europa ska hantera skuldkrisen i eurozonen. Ett förslag efter mötet var en skatt på finansiella transaktioner, ett förslag som den svenska regeringen inte gillar, men som Krugman tror kan vara bra.

-Jag lutar åt att det kan vara bra. En sån skatt är mer populär i Europa än i USA, även om det var den amerikanska ekonomen (James) Tobin som kom på idén. Men det grundläggande problemet är fortfarande den bristande designen av eurosystemet, eller rättare sagt bristen på förutsättningar för en framgångsrik valuta.

Du låter mycket pessimistisk, finns det inte något hopp?

-Förr eller senare brukar det gå bättre. Hushållen betalar av sina skulder även om det går långsamt. Utveckling och teknologi kommer att ge en anledning att investera, även i en lågkonjunktur.

-Detta är inte för alltid, men det kommer nog vara i ett antal år. Min gissning är att vi fortfarande inte kommer att se en full återhämtning inom de närmaste fem åren. Jag förutsäger inte världens undergång, men jag tror att vi åtminstone kommer att få tio riktigt dåliga år.

Galna politiker i USA

Krugman passar även på att rikta kraftig kritik mot sitt eget hemland USA. Där man enligt Krugman har ett valutasystem som fungerar, men enligt Krugman har politikerna helt tappat vettet.

-I USA har man inte problem med ett dåligt valutasystem, i stället har man problemet att våra två stora politiska partier är helt galna. Vi har en politik som inte fungerar, och det gör att USA fungerar dåligt trots en bättre struktur.

Hur sköter Obama situationen?

-Han har varit förvånansvärt motvillig att se vilka problem han handskas med. Hjärtat och tanken är på rätt ställe. Men i två år har han mött en fullkomligt galen opposition, trots det fortsätter han hoppas att han ska kunna komma överens med dem. Men det måste komma till en punkt där han synar deras bluff och slutar att förhandla.

Erik Nielsen

erik.nielsen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.