Foto: TT

Ledningens nya drag: ”Vill splittra piloterna”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 15.30 i dag stoppade Norwegian handeln av bolagets aktier. Strax efter kom beskedet från ledningen: piloterna överförs till tre bemanningsföretag. – Man vill splittra piloterna, säger svenska pilotfacket till SVT.

Klockan 15.50 skickade bolaget ett pressmeddelande med information om vad som beslutats på extrainsatt styrelsemöte. Bolaget skapar nu tre nya dotterbolag dit personalen i Norge, Sverige och Danmark överförs. Piloternas arbetsvillkor förs över till respektive bolag.

– Vi delar upp på tre olika bolag eftersom det finns olika önskemål och verkligheter i de olika länderna. Vi har nu gett facket en möjlighet att förhandla på övertid, utan den här förändringen hade det inte blivit fortsatta förhandlingar, säger Norwegians vd Björn Kjos till SVT.

Norwegianstrejken

Han säger att piloternas önskemål om att vara anställda av moderbolaget Norwegian Air Shuttle inte är ett alternativ.

– Det kommer vi aldrig att gå med på. Nu får de en ny förhandling, en möjlighet som de annars inte skulle ha haft, säger Björn Kjos.

Att ha ett jobb – eller inte

– Valet för piloterna stod mellan att inte ha ett jobb eller att ha ett jobb. Att anställa dem i moderbolaget är inte möjligt. Det är inte hållbart, säger Kjos till norska tv-bolaget NRK.

– I stället för att sätta bolaget på avveckling har vi nu fört över piloterna till nya bolag i varje enskilt land, säger Norwegians vd.

Kjos säger också att piloterna får behålla samma rättigheter och skyldigheter som de har i Norwegian Air Norway.

– Inklusive strejkrätten som de har nu.

Norwegian: Vill undvika konkurs

Norwegian skriver i pressmeddelandet att den pågående strejken sätter alla jobb på spel och att etableringen av de nya bolagen är ett försök att ge piloter i varje land möjlighet att påverka sina framtid.

De nya bolagen ska också minska risken för konkurs, skriver bolaget.

Fackförbundet Parat säger till SVT Nyheter att de för närvarande inte vill kommentera ledningens senaste drag.

”Vill splittra piloterna”

Vad för typ av bolag det är Norwegian tänker sig att skapa är inte helt klart än, men det handlar om bemanningsbolag.

Av det kortfattade pressmeddelandet man skickat ut framgår att piloterna får med sig sina nuvarande arbetsvillkor in i de nya bolagen, så vad är då poängen med omorganisationen?

Martin Lindgren på Svensk Pilotförening tror det handlar om att splittra piloterna som grupp:

– Man hoppas nog på att pilotgrupperna ska slitas isär internt och att någon av grupperna viker sig i förhandlingarna, men det är ju bara en förhoppning. Det går helt i linje med vad vi sett från Norwegian de senaste dagarna. Det har bara varit ultimatum från Norwegians sida, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet