Foto: Privat/Scanpix

Bombhot mot svenska turister

Uppdaterad
Publicerad

Ett Norwegianplan på väg till Stockholm mottog på fredagskvällen ett bombhot på Gran Canaria. Efter att ha evakuerat samtliga passagerare och genomsökt hela planet kunde man lyfta senare på kvällen.

Det var på fredagskvällen planet, med destination Stockholm, skulle lyfta från flygplatsen i Las Palmas, Gran Canaria. Planet stoppades efter att Norweigans personal på plats mottagit ett bombhot riktat mot det specifika planet – med övervägande svenskar ombord.

Omkring 20.40 svensk tid var passagerarna på väg att borda planet igen, enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationchef på Norwegian. Man hade då sökt igenom det utan att hitta något och kunde fortsätta resan mot Sverige.

– Vi förstår att passagerarna varit oroliga, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Fick vänta på planet

Maria Gyldenstrand från Stockholm hade satt sig ner och förberett sig på den kommande flygturen när planet, efter att ha rullat en kort bit, stannade.

– Då hörde man en dansk kapten som sa med darrig röst att ”vi har blivit bombhotade och måste utrymma planet direkt”, vi fick bara ta med oss plånböckerna, berättar hon för SVT Nyheter.

Människor började genast oroligt resa sig upp i planet, även Maria, och röra sig mot utgångarna.

– Då stoppade en man mig. ”Du stannar”, sa han och förklarade att han var säkerhetsvakt. Vi kunde inte hoppa ut ur planet utan trappor och var tvungna att vänta.

”Den kan smälla när som helst”

Det tog ungefär en kvart innan passagerarna kom av det bombhotade planet, uppskattar Maria Gyldenstrand. Under tiden fick de sitta ner och vänta.

– Först tänkte jag ingenting, sen började jag tänka att det kanske faktiskt är en bomb, som kan smälla när som helst. Det var obehagligt.

Enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson på Norweigan finns ingen information om varför planet bombhotats eller om det inkommit hot mot andra plan.

Maria Gyldenstrand berättar att samtliga som var ombord fick gå igenom en stor säkerhetskontroll under tiden de väntade på att det skulle genomsökas.

– Alla visiterades från topp till tå.

Planet är av modellen Boeing 737-800 och skulle ha lyft 17.50 lokal tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.