Foto: Scanpix

Svenska snuset är räddat – tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får rätt att själv bestämma över snusets smaksättning och innehåll.

De ansvariga ministrarna i EU enades om en kompromiss som endast Polen, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien inte kan acceptera.

– Jag känner mig väldigt glad i dag av två skäl. Dels att EU har fått ett nytt tobaksdirektiv som handlar handlar jättemycket om att skydda barn och unga från att börja använda tobaksprodukter. Jag är också väldigt glad för att vi har fortsatt självbestämmanderätt över att reglera det svenska snuset och det är väldigt viktigt för Sverige, säger Folkhälsominister Maria Larsson till SVT.

Och vad innebär det?

Striden om snuset

– Det innebär att vi själva kan bestämma om innehåll, ingredisenser, karaktäristiska smaker, natriumkarbponat och så vidare. Det är sånt vi kommer reglera själva forstättningsvis.

EU-kommissionen ville förbjuda smaksättning av snus – bland annat för att få färre unga att snusa – men det är upp till dom enskilda EU-länderna att komma till rätta med menar folkhälsoministern.

– Det är ologiskt och onödigt att EU ska reglera en produkt som bara finns på den svenska marknaden. Jag känner mig väldigt glad och nöjd att vi har beslutandemakten och bestämmanderätterätten över det.

Välvillig behandling

I EU-parlamentet, som behandlar snusfrågan parallellt med medlemsstaterna, har snuset hittills fått en relativt välvillig behandling.

Utskottet för internationell handel har under veckan exempelvis röstat för att helt lyfta exportförbudet, medan rättsutskottet och industriutskottet vill tillåta snus på ställen där det varit traditionellt använt, som till exempel Finland och Danmark.

Utskottet för den inre marknaden är i sin tur för att undanta snuset från regleringen vad gäller smaksättningen av tobaksvaror.

Den viktigaste utskottsåsikten kommer dock från hälso- och miljöutskottet som röstar i frågan om tre veckor. I höst ska sedan hela parlamentet ta ställning till tobaksdirektivet, varpå kompromissförhandlingar inleds med EU-kommissionen och medlemsstaterna.

– Det är oftast så att det finns lite mer spelutrymme i parlamentet, konstaterar Maria Larsson.

– Det är naturligtvis så att ju starkare ställning vi kan få för det svenska snuset både i rådet och i parlamentet, desto större är förutsättningarna också för att få ett slutligt lyckat resultat.

Avvaktande tillverkare

Snustillverkarna är något avvaktande till hur viktigt dagens besked är.

– Någonstans kring nästa år tror jag vi kan ha en bättre överblick av vad det här kan innebära för oss, säger Patrik Hildingsson,

Informationsdirektör på Swedish Match, till SVT.

Fakta: EU:s tobaksdirektiv

* Den kompromiss om EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv som medlemsstaterna enades om på midsommaraftonen innebär bland annat att 65 procent – mot 75 procent i ursprungsförslaget – av förpackningarna för cigaretter och rulltobak ska täckas av varningstext och bilder.

* Tobaksprodukter – dock inte snus – med ”karaktäristisk smak”, som frukt eller mentol, ska förbjudas.

* Förbudet mot att sälja snus utanför Sverige kvarstår.

* Polen, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien röstade nej till kompromissen, som ändå kunde godkännas med nödvändig kvalificerad majoritet.

* Kommissionen hoppas på ett slutligt godkännande före EU-valet 2014 och att de nya reglerna kan vara i bruk om fyra år. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om snuset

Mer i ämnet