Foto: Scanpix

Nu blir det lättare att få övervaka

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att det ska bli lättare att få sätta upp övervakningkameror.

Ett förslag till ny kameraövervakningslag lämnades i dag.

Var går gränsen mellan integritet och och behov att förhindra och lösa brott.

Det har varit fokuset för att modernisera den nya lagstiftningen kring kameraövervakning och som i dag skickades till lagrådet.

– För kameraövervakning på allmän plats ska det även i fortsättningen behövas tillstånd, men i den nya lagen ska man även väga in i bedömningen om kameran kan avslöja eller utreda brott. Tillstånd ska ges om intresset för övervakningen väger tyngre än integritetsintresset, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT.

”Vi vill underlätta”

Lagen om kameraövervakning har funnits sedan 1998 och har tillsynes använts godtyckligt. När en butiksägare fått tillstånd för en kamera, så har en annan, fått nej. Istället som för nu när man måste söka tillstånd, så kommer det i framtiden räcka med att en butiksinnehavare anmäler att det finns en kamera i affären.

– Vi vill underlätta tillstånd för kameror i butiker, i tunnelbanan, i parkeringshus och vid bankomater. Istället som det är nu att man ska söka tillstånd räcker det med att anmäla att man satt upp en övervakningskamera, säger Beatrice Ask.

För att stärka integritetsskyddet så föreslås också att en person ska ha rätt till skadestånd, när överträdelser skett. Den nya lagen förväntas tas i bruk, den här sommaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.