Foto: TT

Nu kan emojis få olika hudfärg

Uppdaterad
Publicerad

Apple har fått kritik för att en stor majoritet av emojis populära bildsymboler som föreställer människor är vita. Nu har man kommit fram till en lösning på problemet – en hudfärgspalett.

Emoji är känt för sina symboler som används för att beskriva känslor och humor i sms och i meddelanden på nätet. Men eftersom så gott som alla symboler som föreställer människor har vit hudfärg, utöver de gula originalsymbolerna, har Apple fått hård kritik.

Hudfärgspalett

Apple har svarat att de håller med om kritiken och att de också vill se mer mångfacetterade symboler. Det har lett till ett samarbete med organisationen Unicode Consortium, som sätter den internationella standarden för symboler och text på alla mjukvaruplattformar.

Och organisationen har nu i veckan släppt ett förslag på en hudfärgspalett baserat på Fitzpatricks färgskala som hudspecialister använder för att kategorisera hudfärger.

Fem hudfärger

Med den nya hudfärgspaletten ska användare kunna välja mellan fem hudfärger till alla mänskliga symboler, allt från symbolen med händerna i bön till den dansande kvinnan. För dem som väljer att inte välja en hudfärg kommer människosymbolerna att få den gula färgen som originalsmileysarna har.

Den nya hudfärgspaletten är ännu bara ett förslag och än finns det ingen tidsplan för när våra sms-symboler kommer att ha den mångfald som efterlysts.

Fakta: Emoji

  • Emoji är bildsymboler som härstammar i från Japan, där den första emoji skapades i slutet av 1990-talet. Ordet emoji på japanska betyder bild (e) + tecken (moji).
  • Till en början var emoji-symbolerna bara tillgängliga i Japan men efter att många av symbolerna inkluderats i Unicode standard så blev de tillgängliga för användning i många smarta mobiler världen över, däribland i Apples mobiltelefoner.
  • Nätsajten Dosomething.org ordnade ett upprop för att förmå Apple att förändra emoji-symbolerna och fick mycket uppmärksamhet när de i augusti offentligt uppmanade företaget att diversifiera symbolernas hudfärg.
  • De senaste åren har användandet av emoji också spritt sig till flera mejlprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.