Höst. Trädgårdsträden dignar av frukt. Äpplena har redan fallit till marken och stressen tilltar över allt det goda som riskerar att gå till spillo. Det dåliga samvetet slår till för att det inte blir mer mos kokt och inte några tjusiga pajer bakade.
– Folk är oftast väldigt lättade när vi kommer. Det finns en sorts äppelångest över att man inte hinner ta hand om allting, berättar Sanna Rantamäki som tillsammans med Per Sternbeck driver ett mobilt äppelmusteri med bas i södra Stockholm.
På ett par timmar krossar och pressar de äpplen till must som tappas upp på bag-in-box. Kostnaden är 25 kronor litern plus 15 kronor för förpackningen så en låda går på 90 kronor. Lite beroende på sort blir två kilo äpplen en liter färdig must som med pastörisering håller i ungefär ett år, berättar Sanna Rantamäki.
Egen äppelmust kan läggas till den hippa listan av innemat som toppas av skäggiga surdegsbröd och ångande långkok.
– Javisst är det trendigt, det har blivit lite ”livsstilism” över äppelmustning. Och så handlar det förstås om att man vill ta hand sina råvaror på ett bra sätt, säger Sanna Rantamäki.