Foto: Scanpix

Ny lag om skönhetsoperationer dröjer

Publicerad

Skönhetsbranschen är en mångmiljonindustri, men hur många ingrepp som görs varje år eller hur många som skadas är det ingen som vet.

Förra sommaren föreslog en utredning att den som utför skönhetsoperationer måste ha tillstånd, men lagförslaget dröjer.

Det innebär att fler riskerar att skadas, enligt Karin Lindell, som hade hand om utredningen om estetiska behandlingar för Socialstyrelsens räkning. Hon tycker att det går ”anmärkningsvärt” trögt.

– Skönhetsbranschen är helt oreglerad i dag och människor drabbas alldeles i onödan. Det finns självklart duktiga och seriösa företag men sedan finns det de som inte är det också.

Det finns hälsorisker med många behandlingar, och alla kliniker som svarade på en enkät i samband med utredningen hade haft några skador, enligt Lindell.

Tandlös lag

Men ingen har överblick över skönhetsbranschen och vilka ingrepp som faktiskt görs. Företagen borde redan i dag enligt lagen rapportera in sina ingrepp till Socialstyrelsen, men bara en handfull företag gör det, Anders Jacobsson vid Socialstyrelsen uppskattar att endast 20-25 procent av alla ingrepp som görs av privata företag rapporteras in.

– Lagen är väldigt tandlös i dag, säger han.

I sin utredning föreslog Karin Lindell bland annat att den som genomför estetiska behandlingar ska ha tillstånd, att den som gör ingrepp utan tillstånd ska kunna straffas, att en åldersgräns på 18 år ska införas och att patienter som skadas ska ha möjlighet att få ersättning från patientskadeförsäkringen.

Utredningen gick ut på remiss i höstas, men först den 7 maj ska ett färdigt förslag presenteras för Socialstyrelsen.

En anledning till att det har dröjt är enligt Socialstyrelsen att många remissinstanser haft synpunkter på utredningen.

Konsumentskyddet

Konsumentverket välkomnar förslaget att öka patientsäkerheten vid estetiska behandlingar, men anser att det behövs ett liknande konsumentskydd vid exempelvis tatuering eller alternativmedicinska behandlingar. Verket pekar också på att det finns skäl att undersöka närmare hur konsumentskyddet ska se ut när en konsument inte är nöjd med resultatet.

Sveriges Hudterapeuter (SHR) anser att förslagen innebär en onödigt hård reglering av behandlingar som inte innebär några hälsorisker, och tror att många hudterapeuter riskerar att slås ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.