Ny lag öppnar för fjärrundervisning

Publicerad

Det ska bli lättare för skolor att ge fjärrundervisning, en form av distansundervisning där läraren har direktkontakt med eleverna via länk.

Fjärrundervisning förekommer redan, men begreppet finns inte i skollagen och därför har det varit oklart hur undervisningsformen kan användas.

Regeringen föreslår nu i en proposition att en skola kan ha fjärrundervisning när den själv saknar en behörig lärare i ett visst ämne eller en viss kurs. Fjärrundervisning ska också kunna vara ett sätt för en skola att exempelvis erbjuda undervisning i ett modersmål eller ett modernt språk, trots att bara ett fåtal elever valt språket. Fjärrundervisning kan därför vara ett viktig komplement för glesbygdsskolor. Regeringen föreslår att fjärrundervisningen endast bör vara möjligt ”i ett begränsat antal ämnen”, och tänker återkomma om vilka. Regeringen föreslår samtidigt att försök med fjärrundervisning i alla ämnen bör införas. Lagändringen ska träda i kraft den 1 juli 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.