Vågor slår in över Helsingborg under stormen Sven Foto: TT

Stormen drog in över Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Resecentrum i Uddevalla har översvämmats, och på många håll blockeras vägarna av nedfallna träd.

Nu på morgonen har det börjat blåsa ordentligt ute i kustbandet, enligt SMHI.

– Vi har stormbyar i norra Bohuslän just nu, men vid 8-9-tiden ska det börja avta, säger meteorolog Sofia Söderberg till TT.

Klockan sex blåste det hela 30 meter per sekund vid Väderöarna. På flera andra ställen uppmättes 25 meter per sekund – gränsen för storm går vid 24,5.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning i Bohus län, men hela Västra Götaland kommer att påverkas.

Översvämning i Uddevalla

Busstrafiken till och från Uddevalla påverkas kraftigt på grund av översvämning vid resecentrum i hamnen.

Bussarna kan inte köra till sina vanliga hållplatser vid Kampenhof på grund av det höga vattenståndet, enligt Västtrafiks hemsida.

Även tillfarten till ett P-hus är svårframkomlig, där vattnet på sina ställen står 30 centimeter högt.

Längre norrut i Bohuslän blåser det också kraftig och flera träd har fallit.

Enligt Trafikverket är det exempelvis träd på vägbanan på väg 164 mellan Ejgde och Holkekärr och även väg 870 mellan kyrkorna i Tossene och Askum blockeras av nedfallna träd.

Bohuskusten utsatt

– Värst blir det nog längs Bohuskusten där vi också har varningar för högt vattenstånd som kan ställa till det när vattenmassorna pressas mot land. säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Framförallt gäller varningen morgonen och hela förmiddagen. Som en följd av varningen ställs tågtrafiken mellan Göteborg och Strömstad in från midnatt till klockan 12 på söndagen, meddelar Trafikverket. Även bilister bör vara uppmärksamma på att framkomligheten kan vara begränsad och att det snabbt kan dyka upp hinder på vägbanan.

Färjor ställs in

Färjetrafiken mellan Sandefjord i Norge och Strömstad samt mellan Larvik i Norge och Hirtshals i Danmark är inställd. Men den väntas komma i gång senare under söndagen när lågtrycket rör sig upp över Sydnorge och vidare upp över Norrland.

Ovanligt blåsigt – vad beror det på?

– Det beror på att vi länge haft kraftiga västliga vindar. Det har lett att vi fått flera kraftiga lågtryck på rad som dragit in över landet från havet. Detta har också gjort vi har det så ovanligt milt när den kalla arktiska luften inte lyckats ta sig ner över landet.

Även i andra delar över Västsverige kommer det bli en söndag med mycker blåst och mycket regn. Även där har SMHI gått ut med varningar: Klass 1-varningar gäller nu för följande län : Dalarnas, Värmlands, Örebro, Västra Götalands och Hallands. Dessutom råder varningar för hårda vindar (kuling) över hela östersjön – för Kattegatt varnas båder för vindar och högt vattenstånd.

Även längre norrut över mellersta Norrlands inland kan vädret ställa till det för många. Där övergår regnet i blötsnö vilket kan leda till riktigt besvärligt väglag. Jämtland och södra Lappland kan få omkring en decimeter snö. 

Det betyder varningarna:

Klass 2 varning betyder att det kan innebära fara för allmänheten, stora materialla skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 

Klass 1 varning innebär ett väder som betyder vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Källa:SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.