Foto: TT

Ny studie av värktabletters farlighet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter som förgiftas av värktabletter med paracetamol fortsätter att öka.

Men hur många som egentligen drabbas har hittills inte gått att säga.

Nu inleder Läkemedelsverket en ny studie för att få klarhet.

I studien ska Läkemedelsverket begära in provsvar som visat en förhöjd nivå av paracetamol från landets samtliga sjukhus. Uppskattningsvis rör det sig om mellan 40 000-60 000 prover under den senaste tioårsperioden.

– På det här sättet kommer vi att få ett säkert mått på förekomsten av paracetamolintoxikationer, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket.

Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt under kända namn som Panodil och Alvedon.

Livshotande

Rätt använt är det ett säkert läkemedel, men överdosering kan leda till livshotande tillstånd. På fem år har antalet förfrågningar från sjukhus till Giftinformationscentralen (GIC) om patienter med paracetamolförgiftning nästan fördubblats, från 662 personer år 2008 till 1 116 personer 2013.

Ökningen fortsätter i år, mellan januari och april var antalet förfrågningar 435, mot 400 motsvarande period i fjol. Siffran är en underskattning, eftersom sjukvården inte alltid kontaktar GIC.

– Den ökade frekvensen av samtal är en viktig signal. Det vill vi följa upp och kartlägga ytterligare, säger Rolf Gedeborg.

Samtidigt är det inte fler som rapporteras dö av paracetamolförgiftning och inte heller fler som vårdas på sjukhus. Det kan dock bero på att skador av läkemedel allt oftare registreras under en kod som inte specificerar vilken substans som orsakat förgiftningen.

Kräver begränsning

GIC vill att samhället vidtar åtgärder för att begränsa tillgången på paracetamol. Ett förslag är att begränsa försäljningen i exempelvis mataffärer till små förpackningar av brustabletter och suppositorier för barn.

– Ingen enskild åtgärd kommer att lösa den här problematiken. Men det finns en tydlig koppling till tillgänglighet och paracetamol är vanligt förekommande på flera nivåer i samhället. Många förgiftningstillbud sker i hastigt påkomna situationer och då tar man det som finns till hands helt enkelt, säger Mark Personne, överläkare vid GIC.

Fakta

Hur märker man om man förgiftats?

 * Leverskada på grund av paracetamol kan uppstå antingen genom medveten överdos eller för hög behandlingsdos under lång tid.

 * Vid akut förgiftning kan 20-30 tabletter ge en mycket svår leverskada, ibland så svår att levern måste bytas ut.

 * Vid den mer smygande varianten där man tagit för hög dos under längre tid kan 10-15 tabletter ge allvarlig skada, särskilt om man tidigare har en leverskada.

 * I början av en leverskada på grund av paracetamol får man få symtom. Det är inte förrän levern verkligen fungerar dåligt som man märker det. Man blir gul i huden och får gula ögonvitor, urinen blir mörkbrun och avföringen kan färgas vit-grå.

 * Det går oftast inte att behandla de leverskador som man redan har fått. Däremot får man behandling mot det som orsakat dem och mot de besvär man har.

 * Vid mycket svår skada måste man få en ny lever genom transplantation.

Källa: 1177.se (TT)

Kraftig ökning

Antal förfrågningar till Giftinformationscentralen från sjukhus rörande patienter som vårdats för förgiftning av paracetamol:

2009: 621

2010: 637

2011: 839

2012: 992

2013: 1 161

2014 (jan-april): 435

Källa: GIC (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.