Foto: SVT

Nya hårdare fiskeregler 2015

Uppdaterad
Publicerad

Inom några år ska allt som svenska yrkesfiskare tar ombord i sina fartyg tas i land och rapporteras.

Allt enligt EU:s nya gemensamma regelverk.

Syftet är att får stopp på så kallade utkast från fartygen av fisk som inte håller minimimåtten eller av annan orsak inte får säljas som livsmedel och därför inte har något större ekonomiskt värde.

Reglerna börjar gälla nästa år och ska vara fullt genomförda 2019.

Under 2015 omfattas fiske av sill, skarpsill, lax och torsk i Östersjön och fiske av makrill, sill, blåvitling, skarpsill och tobis i Västerhavet. Men för det stora fisket i Västerhavet av matfisk som torsk, kolja, räka och havskräftor gäller det nya regelverket först från 2016.

– Reglerna införs successivt från nästa år till 2019. Detta görs för att få bukt på utkasten av fisk. Tidigare har man ju fått kasta tillbaka fisk när kvoterna varit fulla. Men det försvinner nu. Tanken är att minska dödligheten på fisk som inte hamnar på matbordet, säger Ingemar Berglund, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

Sverige välkomnar det nya regelverket.

– Detta har ju Sverige jobbat för hela tiden, men det har varit många och långa förhandlingar. Sveriges ståndpunkt har varit att värna ett hållbart fiske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.