Beslagen av drogen MBPV minskar

Nya preparat ersätter ”kannibaldrog”

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av den kraftfulla nätdrogen MDPV blir färre samtidigt som liknande preparat har tagit klivet in på drogmarknaden.

Men strömmen av nya, lite omgjorda substanser kan vara på väg att minska, tror Folkhälsomyndigheten.

Extremt våldsamma, hallucinerande och snabbt utmärglade patienter. Läget har varit mycket ansträngt på många akutmottagningar och beroendeenheter sedan MDPV, ibland kallad ”kannibaldrogen”, nådde Sverige.

I bland annat Östergötland fick drogen ordentligt fäste och i dag är användningen minst lika stor som förut enligt Lotta Kindgren, chef på landstingets beroendeklinik.

Skillnaden är att man blivit mer van att ta hand om MDPV-missbrukare.

– Det har också skett en hel del ”kompetensutveckling” bland missbrukarna, man vet hur potent och farligt MDPV är och att man behöver ha en del beredskap om man ska använda sig av det, säger Kindgren.

Små doser

Men drogens utbredning kan vara på väg att minska. Både första halvåret 2012 och samma period 2013 kom drygt 200 beslag in till Statens kriminaltekniska laboratorium. Till och med maj i år var siffran nere på 61.

Även hos tullen har beslagen av MDPV minskat ordentligt, samtidigt som en annan drog, alfa-PVP, i stället ökar. Fram till början av juni i år hade man gjort beslag som omfattade ungefär 340 gram tillsammans.

– Det är ett förhållandevis stort beslag. Mängderna låter inte så stora men doserna är väldigt små, säger Tullverkets drogexpert Lars Hansson.

Alfa-PVP är narkotikaklassad till skillnad från andra, nästan helt identiska versioner som också säljs. Analyser av drogtester har exempelvis visat ett ökat antal fall av versionen alfa-PBP den senaste tiden.

Den och flera andra alfa-preparat finns med på Folkhälsomyndighetens lista över substanser som kan förbjudas i höst.

”Fantasin sinar”

Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten, tror att den strida strömmen av nya, något ändrade substanser kommer att mattas av på sina håll framöver, i takt med att marknaden begränsas.

Nu letar drogtillverkare allt oftare inspiration i gamla läkemedelspatent.

– Den här fantasifulla variationen verkar ha ebbat ut, för nu vill man vara säker på att de har en effekt. Det är ett tecken på att det inte finns den oändliga variationen längre, även om den finns teoretiskt.

Anders Helander, adjungerad professor i beroendeforskning vid Karolinska Institutet som forskar på nätdroger, tror dock inte på någon snar minskning av antalet nya drogvarianter.

– Än så länge har det varje år sedan 2008 varit ”all time high” och det ser lika illa ut för 2014. Man kan göra beräkningar på hur många varianter man kan bilda från en viss grundsubstans och av till exempel katinoner, som MDPV, kan man göra åtminstone ett 1000-tal olika varianter. Än så länge har vi inte ens sett 100, säger han.

MDPV och alfa-PVP

 * MDPV är en förkortning för metylendioxipyrovaleron och är en syntetisk drog som narkotikaklassades 1 februari 2010.

 * Drogen gör missbrukaren uppskruvad, hyperaktiv och euforisk. Många blir också oroliga och utåtagerande och det finns risk för att utveckla psykos.

 * Orsakar väldigt hög puls, ökar kroppens temperatur, kan sänka medvetandegraden och ge kramper.

 * Alfa-PVP liknar MDPV, men har sannolikt en svagare effekt. Narkotikaklassades 1 februari 2013.

 * Det finns flera andra liknande alfa-preparat, som inte är narkotikaklassade än, exempelvis alfa-PBP, alfa-PVT och 4F-alfa PVP.

Källa: Giftinformationscentralen, Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.