Foto: TT

Nya rutiner ska minska smittorisk

Publicerad

Hittills i år har ett 80-tal personer från eboladrabbade länder sökt asyl i Sverige. Och Migrationsverket går nu ut med riktlinjer för hur myndighetens personal ska hantera eventuella smittade.

Än har det inte hänt. Men risken finns att någon som söker asyl i Sverige kan vara smittad av ebola. För att minska riskerna för smittspridning har Migrationsverket upprättat en handlingsplan för hur man ska hantera potentiella ebolapatienter.

– Vi har skrivit riktlinjer där vi pekar på ett antal kännetecken, till exempel att en person har hög feber eller kräkningar. Och då ska man vara försiktig och kontakta sjukvården, säger Fernando Alvarez på Migrationsverkets arbetsgivarenhet.

Ebolautbrott

Liknande vid andra epidemier

I väntan på svar från smittskyddsläkare ska personen isoleras, och om nödvändigt hämtas av ambulans.

– Vi har till exempel också föreslagit att man inte behöver gå igenom hela lokalen, utan att man kan ha utredningsrum närmare ingången.

Alvarez framhåller att personalen redan har goda rutiner var gäller resvägar och hälsotillstånd. Det är heller inte första gången liknande rutiner införs. Även under fågelinfluensaepidemin, och TBC-utbrott har det genomförts liknande åtgärder.

Fakta: Ebola

 * Ebolaviruset smittar via kroppsvätskor är inte luftburet.

 * Inkubationstiden är upp till tre veckor.

 * Ebolaviruset orsakar blödarfeber.

 * Om sjukdomen förvärras följer kräkningar, diarré och blödningar.

 * Vid det nuvarande utbrottet, som startade i Västafrika, har viruset en dödlighet på drygt 50 procent.

 * Många vårdarbetare har varit bland de första offren.

 * Smittsamheten för ebola bedöms vara låg i ett välorganiserat samhälle med hög levnadsstandard som Sverige.

Källa: WHO (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet