Foto: TT

Nya svenska insatser i kampen mot epidemin

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat om ytterligare insatser i kampen mot ebola.

Socialstyrelsen får i uppdrag att samordna utökade resurser och eventuella insatser för att evakuera personer med misstänkt eller säkerställd ebolainfektion.

”Att vi kan erbjuda medicinskt evakuering från de drabbade områdena är en förutsättning för att rekryterad personal till hjälpinsatserna ska känna trygghet”, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström, i ett pressmeddelande.

Ebolautbrott

Det finns behov av utbildning för svensk personal. Därför får Socialstyrelsen även i uppdrag att inventera behovet av svenska insatser och ”vid behov skyndsamt genomföra eller stödja genomförandet av dessa”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Enligt Gabriel Wikström följer regeringen situationen noga och är redo att snabbt fatta nya beslut som ska underlätta för svensk personal att delta i insatser.

”Ytterligare 12 miljoner”

För de nya uppdragen avsätts tolv miljoner kronor till Socialstyrelsen.

Tidigare har regeringen avsatt 145 miljoner kronor i kampen mot ebola.

I ett uttalande säger Gabriel Wikström:

”Mer sjukvårdspersonal behövs på plats och Sverige kan göra mer. Därför har vi i dag tagit flera beslut för att skyndsamt underlätta för svensk sjukvårdspersonal att vara på plats”.

Inte aktuellt med svensk militär i nuläget

– Eftersom läget är så akut i Västafrika jobbar vi hårt för att se vad Sverige kan göra för att ytterligare hjälpa till, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), till TT.

De nya tolv miljonerna till Socialstyrelsen är öronmärkta för dels för att underlätta för frivillig personal att resa ner och hjälpa till, dels för att förstärka den så kallade evakueringsresursen.

I dag har Sverige en högisoleringsambulans som kan köras ombord på ett Herculesplan för att flyga ner och hämta eventuella smittade.

– Det handlar både om att inte drabba sjukvårdssystemen i de drabbade länderna och att ge en trygghet till de som åker ner och gör en insats.

USA har skickat militär personal till det drabbade området för att hjälpa till, men dit har inte Sverige kommit ännu.

– Det är ingenting som vi har diskuterat utan nu handlar det om att underlätta för vårdpersonal att åka ner, säger Wikström.

Undanröja byråkratiska hinder

Gabriel Wikström säger att Sverige tittar på olika alternativ för att hjälpa till.

– Nu handlar det om att undanröja eventuella byråkratiska hinder för att människor ska kunna åka ner.

Han säger att det finns en nära dialog med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) eftersom det är landstingen som har merparten av personalen.

– Jag hade ett samtal med Anders Knape, SKL:s ordförande, redan i måndags för att försäkra mig om att de jobbar med frågan och jag har fått väldigt positiv respons.

Undersöker ambulansflyg

Johanna Sandwall, chef vid Socialstyrelsens krisberedskapsenhet, säger att torsdagens regeringsbeslut innebär att myndigheten får i uppdrag att öka förmågan för medicinska evakuering.

– Nu tittar vi på vad som finns i Sverige och vilka ambulansflyg som skulle kunna användas och kan man bygga om dem, säger hon till TT.

Socialstyrelsens ska även underlätta insatserna på plats och har inlett diskussioner med SKL för att se vilka trösklar som finns i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet