Många använder kortterminal för att betala taxiresan. Foto: SVT

Så lätt tömmer bedragare ditt konto efter taxiresan

Uppdaterad
Publicerad

En ny form av taxibedrägeri breder ut sig. Chaufförer lurar till sig kundens kontokort och lämnar sedan tillbaka ett helt annat – men identiskt – kort till kunden. Därefter töms kundens kort på pengar i en bankomat.

Bara i Stockholm har ett 30-tal taxikunder blivit av med sina kontokort på senare tid. Belopp på upp till 20.000 kronor har försvunnit.

Oftast har kunderna inte upptäckt stölderna förrän tidigast dagen efter taxiresan när de gått in på sin internetbank för att till exempel kolla hur mycket pengar krogbesöket gick på.

Noterar pin-koden

Polisen har ingen entydig bild över gärningsmännen.

– Det är allt från kända taxibolag, till icke kända bolag, säger Jan Olsson, bedrägerisamordnare hos Polisen i Stockholm.

Chauffören noterar kundens pin-kod. När kortet tas ur apparaten byter chauffören fingerfärdigt ut kundens kort mot ett identiskt, men värdelöst kort som lämnas till kunden. Mängder av stulna och tillgripna kort cirkulerar sedan länge.

Kan ni inte spåra chaufförerna via taxametrarna?

– De väljer att inte ta betalt för resan, för då vet de att de spåras elektroniskt, säger Jan Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.