Nyårslyktor fara för kor

Uppdaterad
Publicerad

Rislyktorna är inte så miljövänliga som många tror.

Det är Lantbrukarnas Riksförbund – LRF – som nu varnar för de allt populärare rislyktorna som många svenskar ser som ett vackert, tyst och miljövänligt alternativ till nyårsraketerna.

Hackas i bitar

Problemet uppstår när lyktorna så småningom faller ner, kanske på en åker. Där blir de ofta liggande en tid och delar av lampan består av ståltråd som kanske inte upptäcks.

När maskiner sedan bearbetar marken hackas ståltråden sönder i mindre bitar som sedan hamnar i kornas foder och kan ställa till med allvarliga skador.

Kor är idisslare och har dålig förmåga att sortera ut oönskade bitar som finns i fordret.

Bra välja nedbrytningsbara lyktor

Det finns olika alternativ för den som bryr sig om korna men ändå vill skicka upp en lampa. Helt nedbrytningsbara varianter tillverkade av bambu och snören i naturmaterial riskerar inte att skada djuren.

I Storbritannien pågår just nu en utredning om exakt hur stort problemet med rislyktorna är och vad som går att göra åt problemet. I Sverige är det än så länge upp till konsumenterna att välja skonsamma lampor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.