Foto: SVT

Nu ska utandningsluften avslöja droger i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Karolinska Institutet har upptäckt ett nytt sätt att göra drogtester på. Istället för att ta prov på blod eller urin räcker det nu med ett par andetag. Nu ska testerna ut på marknaden.

På laboratoriet på Karolinska Institutet i Huddinge pågår förberedelserna inför lanseringen för fullt. Analysapparaterna brummar och resultatkurvor granskas på datorer.

Redan i januari är det tänkt att  testet ska finnas ute på marknaden.

Tidigare ansågs det omöjligt att upptäcka droger genom utandningsluften, men analystekniken har förbättrats och ett djärvt försök gav resultat, berättar professor Olof Beck.

– Vi fick bara för oss att se om det var möjligt år 2009 och vi var lite förvånade för vi lyckades. Första gången lyckades vi visa att det fanns amfetamin i utandningsluften från en missbrukare.

Redan nu är det många som har visat intresse för testet, både från företag och myndigheter.

– Det är ett jätteintresse, det är verkligen kul men vi försöker att hålla emot tills vi är helt klara, säger Olof Beck.

Utandningstestet kan bara upptäcka droger ett dygn tillbaka, medan urinprov ger utslag för längre tid. Därför kommer urinprovet fortsätta att spela en viktig roll. Den nya tekniken väntas främst få betydelse i situationer där det tidigare varit svårt att göra drogtester, till exempel i trafiken.

– Det kan i dag vara svårt att ta människor till provtagning, nu blir det mycket enklare att göra det vid vägkanten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.