Borg om sitt nya toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Förre finansminister Anders Borg har fått ett uppdrag av World Economic Forum att leda en utredning om den globala ekonomins framtid.

Efter att ha styrt Sveriges finanser i åtta år, så har nu förre moderate finansministern Anders Borg nu fått nya arbetsuppgifter. Han ska leda en utredning om framtidens globala ekonomi för World Economic Forum.

”Anders är en av världens mest respekterade ledarna inom finanssektorn, och vi är stolta att han har anslutit sig till oss”, säger Klaus Schwab, ordförande för World Economic Forum, i ett pressmeddelande.

”Förenkla samarbetet”

Målet med utredningen är att förenkla samarbete mot ett nytt ramverk för ett framtida globalt finanssytem.

– World Economic Forum har bett mig att leda ett initiativ kring det finansiella systemet där syftet är att de tunga internationella organisationerna, IMF, FSD, centralbankerna i Europa och USA och de tunga finansdepartementen gemensamt ska hitta ett sätt att landa i hur man ska forma regelverket för det globala finansiella systemet. Utgångspunkten är att vi har en mycket besvärlig situation i den internationella ekonomin med mycket låg tillväxt där många bedömer att det finns fortsatta deflationsrisker, säger Anders Borg.

Bor kvar i Sverige

Anders Borg kommer att bo kvar i Sverige även i fortsättningen trots det nya jobbets internationella karaktär.

– Tanken är att jag ska ha min bas i Sörmland, sedan kommer jag naturligtvis att resa mycket i Europa, USA och Asien och övriga delar av världen, säger Borg.

Hur stor är sannolikheten för att du kommer tillbaka till svensk politik?

– Mitt uppdrag handlar nu om fokusera på det här, det är ett betydande uppdrag som kommer ta mycket tid under de närmsta åren så det blir mitt huvudfokus, säger Borg.

Fakta: World Economic Forum

  • En internationell institution med säte i Geneve, Schweiz
  • Samlar årligen cirka 2.500 affärsledare och politiker till ett diskussionsmöte
  • Grundades 1971
  • Målet är att förbättra bland annat den globala ekonomin, globala hälsan och miljön

Fakta: WEF bakom Davosmötet

Världsekonomiskt forum är en stiftelse grundad 1971, med huvudkontor i Genève, Schweiz.

Organisationen organiserar årligen det så kallade Davos-mötet, där företagsledare, ekonomer, stats- och regeringschefer samlas för att ha informella överläggningar om aktuella globala frågor. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.