Nytt system ger vaccinationskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Har du dålig koll på dina vaccinationer? Då är du inte ensam. Men snart finns ett nytt system som gör det möjligt för dig att hålla reda på både dina egna och dina barns vaccinationer – oavsett var du tagit dem.

Ingen vet hur många vaccinationer som ges i Sverige varje år. Därför finns ingen kunskap om befolkningens skydd mot farliga sjukdomar, epidemier eller vaccinationernas effekter på befolkningens hälsa. För att råda bot på problemet infördes vid årsskiftet ett nationellt register där alla vaccinationer inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn registreras. Men registret omfattar långt ifrån alla vaccin de flesta människor tar genom livet.

– I övrigt finns informationen spridd över olika kommuner, landsting och privata vårdgivare, vilket omöjliggör för både privatpersoner och sjukvården att veta vilka vaccin man tagit och när man tagit dem, säger Lars Midbøe, projektledare vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Ny plattform alla vaccinationer

Han leder nu en projektgrupp där SKL tillsammans med Inera AB vidareutvecklat en plattform där information från alla olika aktörer ska kunna föras samman.

– Tanken är att du ska kunna logga in på ”Mina vårdkontakter” och se allt från fästingvaccin till influensavaccin, säger han.

Men det finns en hake. Rapporteringen av vaccinationer som ges utanför det allmänna vaccinationsprogrammet är frivillig.

– Fästingbussen kan alltså själva bestämma om de ska rapportera in vaccinationen.

Samtidigt är han övertygad om att de flesta vårdgivare vill att patienterna själva ska kunna se sina egna vaccinationer.

– Och ju mer folk efterfrågar detta, desto större är sannolikheten att de rapporterar.

Mediciner och journaler inkluderas

Plattformen ska även samla information om läkemedel och patientjournaler. Det gör det möjligt för privatpersoner att få kontroll över vilka mediciner som läkaren ordinerat och i vilken mängd den ska tas. Plattformen är färdigbyggd och klar att använda. Men för att privatpersoner ska kunna ta del av informationen krävs att vårdgivarna ansluter sig och gör informationen tillgänglig.

– Det är fortfarande osäkert när detta kommer att ske, säger Lars Midboe.

Fakta: Vaccinationsregistret

Dessa vaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och tillhör det nationella, tvingande, vaccinationsregistret:

 * difteri

 * stelkramp

 * kikhosta

 * polio

 * pneumokocker

 * mässling

 * påssjuka

 * röda hund

 * haemophilus influenzae typ B

 * vaccin mot livmoderhalscancer (humant papillomvirus)

Källa: Folkhälsomyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.