Foto: Scanpix

Nytt diarré-vaccin kan hjälpa miljontals

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör cirka 300.000 människor i diarré i utvecklingsländer. Forskare i Göteborg har nu tagit fram ett nytt drickbart vaccin som ska kunna motverka smittan.

Enterotoxinbildande Escherichiacoli-bakterier, ETEC, är den vanligaste orsaken till diarré hos människor i utvecklingsländer. Bakterierna står årligen för cirka 400 miljoner sjukdomsafall. De flesta som drabbas är barn under fem år.

ETEC förstör också semestern för många turister världen över. Av de omkring 65 miljoner människor som varje år reser från industriländer till områden där ETEC är vanligt drabbas mellan 20 och 50 procent av turistdiarré.

Positivt resultat

Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har genomfört en studie på 129 vuxna svenskar och undersökt om vaccinet är säkert och om det ger upphov till immunitet.

– Studien har gått bra. Vaccinet fungerar väl och har endast få och milda biverkningar, säger Ann-Mari Svennerholm vid Sahlgrenska akademin.

Inget vaccin på marknaden

Det finns idag inget specifikt vaccin tillgängligt på marknaden. Personer som ska resa dricker ibland koleravaccinet Dukoral, men skyddseffekten är kortvarig och ligger endast på cirka 50 procent.

– Vi tror att det nya vaccinet ska ge ett 70-procentigt skydd. Det här blir en vidareutveckling av Dukoral, säger Ann-Mari Svennerholm.

Studier i Bangladesh

Eftersom studiens resultat är positivt kommer det snart att börja testas på resenärer. I höst kommer också studier genomföras på olika åldersgrupper i Bangladesh. Om det visar sig vara framgångsrikt kommer det inte ta allt för många år innan man kan se det på markanden.

– Än så länge kallar vi det för tetravalent ETEC-vaccin men vi hoppas på att hitta ett tuffare namn, säger Ann-Mari Svennerholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.