Flicka i cyklop simmar under vattnet i Vättern. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Varmast i Umeå sedan 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

En rad värmerekord slogs i går i Sverige. Det mest spektakulära noterades i Umeå med 32,2 grader, den högst uppmätta temperaturen i staden sedan 1882.

Högsommaren fortsätter i Sverige.  På torsdagen stannar hettan som bringat både glädje, men också orsakar en del problem. Så packa strandväskan och bege dig mot svalkan.

– Det set inte orimligt ut att vi får temperaturer upp mot 32 grader då också, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Varmaste dagen sedan -94

På flera orter var onsdagen den varmaste dagen sedan 1994, i Gävle (32 grader), Delsbo (31,8), Sveg (31.3), Sundsvall (31,4). Särna i Dalarna hade den högsta temperaturen sedan 1975 – 30,9 grader.

Varmast var det på Lungö utanför Härnösand, där det uppmättes hela 33,4 grader. Det är rekord för den här säsongen.

Och det kan bli fler rekord på torsdagen.

– Vi har ännu en varm dag framför oss på flera håll. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en lika lång lista i morgon, säger SMHI:s Emil Björck.

Men Sveriges värmerekord från 1933 på 38 grader tror Karlsson inte är möjligt att slå i år.

– Jag tror att det stannar vid det här nu, i helgen kommer mer ostadig luft och vi får mer regnskurar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.