Foto: SVT

Nyutbildade läkare stannar kvar

Uppdaterad
Publicerad

När läkarutbildningen flyttas ut från universitetet till sjukhusen i regionen väljer dom nyutbildade läkarna att stanna . Av 30 läkarstudenter i Sundsvall, Östersund och Luleå som blev klara i nu januari har de flesta valt att stanna kvar .

– Det var något som jag ville, fantastiskt jättebra. Jag kommer att stanna kvar, säger Jenny Öhman som gått de två sista åren av den femåriga utbildningen på Luleå lasarett. De första åren gick hon vid Universitetet i Umeå . 

Rashidah Ssozi som kommer från Stockholm säger att det inte heller för henne skulle vara helt omöjligt att stanna kvar.

– Jag har trivs bra här i Luleå,  säger Rashidah.

Det är inte bara i norr som studenterna får sin utbildning utanför universitetet. I Lund jobbar man med sjukhusen i Helsingborg, Göteborg med Skövde, och Örebro funderar på att starta i Falun.

Som i Kanada och Australien 

I Kanada och Australien finns liknande upplägg, men ingenstans så omfattande som i Norrland där nu 180 studenter i Sundsvall, Östersund och Luleå läser de sex sista terminerna på distans.

Utbildningen i norr kostar 18 miljoner kronor extra, men det är väl använda pengar för landstingen menar ledningen för läkarutbildningen i Luleå.

– Studenterna flyttar hit och slår rot och lär känna omgivningen  Det är lättare på universitetsorter att få tag i läkare och vi hoppas nu på samma sak. På sikt kommer läkarbristen i glesbygden nu att minska, tror Magnus Huldt, studierektor för utbildningen i  Luleå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.