Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Margit Silberstein: Mycket talar för extra val

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringen kommer inte att skicka sin budget på återförvisning. Det innebär att det blir en votering i eftermiddag som regeringen kommer att förlora. Det mest realistiska scenariot nu är ett extra val, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

– Det finns inget utrymme för förhandlingar om budgeten med de borgerliga och då återstår att se om Löfven avgår eller om det blir extra val. Om han avgår och kommer tillbaka så har inte så mycket hänt. Han skulle möta en riksdag med samma osäkra regeringsunderlag. Så frågan är om inte extraval är det mest realistiska alternativet.

Hur skulle resultatet av ett extra val kunna se ut?

Decemberöverenskommelsen

– Jag tror egentligen inte att vare sig Alliansen eller de rödgröna vill ha ett extra val, men det beror på var ansvaret hamnar. Om Löfven framstår som den som har försökt och varit samarbetsvillig och Alliansen avvisat honom kan det gynna honom i en valrörelse. Allianspartierna skulle å andra sidan kunna gynnas av att regeringen tvingats avgå, att Löfven inte klarat av att styra landet och Alliansen kunnat regera i åtta år. Det är jättesvårt att säga vad resultatet skulle bli, men Sverigedemokraterna skulle göra allt för att valet ska handla om invandring. Det kan bli ett val om migrationspolitiken och det kan gynna dem.

Vad vinner Sverigedemokraterna på den här situationen?

– De har med all makt de har visat vad som händer när de utnyttjar den. Då hamnar den politiska miljön i kris. Men det återstår att se om de har vunnit på det eller om väljarna tycker att de borde ta ansvar och skulle ha varit mer försonliga. Samtidigt kan det vara så att väljarna tycker att de andra partierna ska samtala med dem. Deras syfte har varit att fälla regeringen. De har inte brytt sig så mycket om de båda budgetalternativen och har sagt att de var lika dåliga. Det de vill göra är att pressa fram samtal och få bort Miljöpartiet som de avskyr.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet