Foto: SVT

ÖB: Det är förjävligt

Uppdaterad
Publicerad

– Det är rent ut sagt förjävligt att någon är inne på svenskt territorium på detta sätt, sade ÖB Sverker Göranson när han mötte medierna i dag.

– De indikationer som vi har är väldigt trovärdiga. Det är mycket troligt att någon är inne på svenskt territorium eller har varit det. Det är något som pågår eller har pågått. Men sedan ska man ”ta på grejerna” och det är nästintill omöjligt och har historiskt sett aldrig hänt, sade ÖB.

Det viktigaste är enligt ÖB att Sverige och dess försvarsmakt mycket tydligt och omedelbart reagerar och agerar med de resurser vi har.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Vi gör det inom ramen för en mycket komplex operation och det är en framgång i sig. Det är många som önskar att vi fysiskt ska kunna bevisa det. Det är väldigt svårt. Historiskt har vi inte lyckats med det – och ingen annan heller, sade ÖB.

ÖB Sverker Göranson sade också att operationen kommer att pågå tills indikationerna inte längre är ”tillräckligt robusta” för att den ska fortsätta.

Enligt ÖB visar den pågående operationen att den svenska försvarsmakten är tillgänglig när det behövs. Han sade också att han känner stolthet inför sin personals insatser.

Bildar ett mönster

Vid ett möte med försvarsutskottet på förmiddagen informerade ÖB om läget i den pågående operationen.

– Vi har mycket noggrant beskrivit det som initierade starten av operationen i fredags och vilka ytterligare rapporter vi sedan har fått in som gjort att vi fortsatt operationen – att vi är där vi är, sade han till SVT.

– Beroende på kvaliteten i den fortsättningen beslutar vi successivt hur vi ska fortsätta, sade ÖB.

Sverker Göranson sade att försvaret fått in omkring hundra rapporter och beskrivningar i samband med underrättelseoperationen i Stockholms skärgård.

– Det som vi kommunicerat utåt på presskonferenser är sådana rapporter som är tydliga och som bildar ett mönster. De kan också härledas till tidigare rapporter som då bara varit singulära.

– Nu har vi flera rapporter efter varandra i en tidskedja som bildar ett mönster, sade ÖB till SVT.

Inga farkoster

Sverker Göranson påpekar att inga ”farkoster” har hittats.

– Men vi upplever att rapporterna varit av sådan kvalitet att det bekräftar att något sker. Det är trolig undervattensverksamhet. Vad det är återstår för operationen att ta reda på. Det är det den går ut på men det är oerhört svårt.

Välavvägd operation

Tidigare i dag, strax efter klockan 12, uttalade sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid en pressträff. Dessförinnan hade han och ÖB informerat riksdagens försvarsutskott.

– Operationen genomförs på ett välavvägt och professionellt sätt. Det finns en seriös mening med det som görs. Vi får information på daglig basis från militären, sade försvarsminister Peter Hultqvist idag.

Försvarsministern ville inte uttala sig vad som händer med de militära operationerna just nu.

– De operativa detaljerna får ni ta med ÖB, sade han. 

Enligt försvarsministern är det viktigt att Sverige visar att vi kan markera när det sker intrång i vårt territorium. Han sade också att den svenska militärens aktiviteter sker helt efter folkrättens regler.

Peter Hultqvist sade också att den senaste tidens händelser inte förändrar hans och Socialdemokraternas syn på ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato. Det är fortfarande ett nej som gäller.

Försvarsministern ville heller inte säga något om försvaret kommer att få mera pengar utan hänvisade till budgeten som presenteras om några dagar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet