Claes Bernander/Ukrainska regeringstrupper nära Slovjansk. Foto: TT

Observatören: Inspektionerna är ett fredsverktyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett fredsverktyg för att skapa öppenhet över tid, så beskriver Claes Bernander, överstelöjtnant i Försvarsmakten, inspektionerna i Ukraina.

Bernander är kollega med den nu frisläppte svenske majoren Thomas Johansson. Han kom nyligen hem från ett likadant uppdrag som det under vilket Johansson tillsammans med resten av inspektionsgruppen fördes bort.

Rent konkret går inspektörernas uppdrag ut på att verifiera att det aktuella landet har de förband och det materiel man tidigare har uppgett och hur inspektionen går till regleras i det så kallade Wiendokumentet 2011.

Krimkonflikten

– Vi kan då åka fritt mellan militära installationer i det område vi inspekterar, och träffar vi på grupper på vägen kan vi också fråga vilka de är och vad de gör där. Under inspektionen åker vi civilt, utan vapen, och man har alltid med sig en teamleader från den ukrainska sidan. Tongivande materiel som artilleripjäser och stridsflygplan rapporteras, men inte handeldvapen. Vi kollar helt enkelt att det som landet sagt i början på året stämmer.

Rapporterar varje dag

Inspektörerna rapporterar varje dag sina iakttagelser till OSSE:s kansli och skriver även efter uppdraget en slutrapport som går ut till alla OSSE:s 57 medlemsländer.

Claes Bernander är noga med att understryka att det är inspektion och inget annat som grupperna ägnar sig åt och han berättar att bemötandet från de grupper han inspekterar har varierat.

– Vissa har varit väldigt öppna medan vi hos andra mött motstånd, vilket kanske inte är så konstigt i det här spända läget. Stämningen på vissa ställen är pro-ukrainsk medan vi i de östra delarna av landet blev ombedda av civila ukrainare att lämna området.

Han beskriver inspektionerna som ett fredsverktyg för att skapa förtroende mellan medlemsstaterna.

– Befinner sig då värdlandet i en konflikt så vill de ju kanske inte bjuda på sina grupperingar, och det får man brottas med i ett så här spänt läge. En annan sak man måste tänka på är också hur vi i ett sådant här läge skriver våra rapporter eftersom de går ut till alla andra medlemsländer, vilket inkluderar Ryssland.

Inspektioner varje vecka

Normalt sker ungefär fyra inspektioner per år i Ukraina men sedan upptrappningen av oroligheterna sker inspektioner varje vecka, och planen är att Sverige ska leda en inspektion under valperioden.

– Skillnaden är att när vi leder så är över hälften svenskar i gruppen som normalt består av mellan sex till åtta personer, säger Claes Bernander.

Han har själv inte pratat med sin nu frisläppta kollega, men andra kollegor som gjort det berättar att han mår bra. Bernander får inte säga var kollegan befinner sig.

– Men rutinen är att han kommer att få genomgå en preliminär debriefing på plats och han kommer tas väl omhand av personal där. När han sedan kommer hem kommer han att få en fullständig debriefing.  

Observatörsgruppen inbjuden av Ukraina

  • De åtta som tillfångatagits är inte officiella OSSE-observatörer, men militära observatörer i enlighet med OSSE:s regler för militär inspektion, det så kallade Wiendokumentet.
  • Fyra av de sju som fortfarande hålls i fångenskap kommer från Tyskland, en kommer från Tjeckien, en från Danmark och en från Polen.
  • De är utsända av respektive lands försvarsmakt under tysk ledning.
  • Gruppen var inbjuden av den ukrainska regeringen.

Källa: OSSE (osce.org/ukrainemonitoring)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet