Foto: TT

Ojämlika löner bland akademiker

Publicerad

Omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor finns inte bara i traditionella kvinnoyrken utan i högsta grad också bland jurister, samhällsvetare och ekonomer.

Enligt fackförbundet Jusek, som organiserar dem, tjänar männen i dessa yrken i genomsnitt 13 procent mer. Under ett helt arbetsliv ger det männen 2,9 miljoner kronor mer i lönekuvertet, skriver Juseks ordförande Sofia Larsson och vd Magnus Hedberg i en debattartikel i Dagens Industri.

Till stor del beror det på att kvinnor står för 80 procent av föräldraledigheten, vilket medför lång tids frånvaro från jobbet och därmed sämre karriärmöjligheter.

Störst är löneskillnaden i den privata sektorn och bland ekonomer, där kvinnor tjänar 84 procent av männens lön. 5,7 procentenheter av löneskillnaden på 13 procent förklaras inte av barnledighet eller något annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.