Maria Karlsson, klinikchef för Djursjukhuset i Sundsvall, undersöker hunden Ludde (som inte har rabies). Foto: Mats Andersson/TT

Ökad rabiesrisk med fler smuggeldjur

Publicerad

Allt fler hundar avlivas i Sverige på grund av risk för rabies. På tre år har antalet avlivningar fördubblats. Många hundar smugglas in och experterna varnar för att köpa en billig valp på nätet.

Nyligen avlivades tre rottweilervalpar i Skåne på grund av risk för spridning av rabies. Ytterligare en hund från samma säljare självdog. Valparna var insmugglade från Rumänien och såldes i Åstorp via en annons på nätet.

De senaste åren har antalet fall där Jordbruksverket beslutat om avlivning av illegalt införda hundar utan giltig rabiesvaccination ökat kraftigt. 2011 avlivades 31 hundar, i fjol var motsvarande siffra 66. Hittills i år har 40 hundar avlivats.

– Vi hittar fler hundar i landet, mest valpar, från riskländer där rabiessituationen inte är under kontroll, säger Michael Diemer, chef på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Största hotet

Rabies är en dödlig sjukdom som inte har förekommit i Sverige sedan 1886. Inom EU drabbas ett 20-tal hundar och katter årligen. Smuggling är det största hotet för att smittan ska komma in i Sverige igen.

– Det är klart att ju fler hundar som kommer hit utan att uppfylla införselkraven desto större blir risken för en introduktion av rabies, säger Michael Diemer.

Han ser allvarligt på utvecklingen.

– Konsekvenserna om vi skulle få in rabies skulle bli oerhört stora och kostsamma.

Valparna i Åstorp visade sig inte vara smittade med rabies. Men att köpa en billig valp på Blocket är en riskfylld chansning, enligt experterna.

– Ingen skulle köpa en bil på Blocket utan att kolla upp försäljaren och bilens historia. Här handlar det om levande varelser. En del som ser valparna, som kan vara både smutsiga och sjuka, köper för att hjälpa djuret. Men då främjar man att den illegala handeln och hanteringen av hundarna kan fortsätta, säger Michael Diemer.

Många aningslösa

Genom att köparen ställer rätt frågor och kräver dokumentation kan faran att rabies kommer in i landet undvikas. Valpen ska komma från en seriös uppfödare, vara veterinärbesiktigad och registrerad.

Till Djursjukhuset i Sundsvall kommer varje år ett antal hundar där alla handlingar inte är som de ska.

– Ofta är folk rätt aningslösa. Man har inte haft en tanke på att det rör sig om illegal verksamhet, utan har trott att allt är i sin ordning. Många är generellt ganska naiva när det gäller människors godhet, säger veterinären och klinikchefen Maria Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.