”Ökad risk för felbeslut om barn”

Publicerad

Antalet anmälningar om barn som far illa ökar dramatiskt i många kommuner efter fallet Yara i Karlskrona. Det visar en kartläggning som SVT gjort. Socialtjänsten varnar nu för att den ökade arbetsbelastningen kan ge fler felaktiga beslut.

Fem regionala SVT-redaktioner runtom i landet har ställt frågor till socialtjänsten i kommunerna, och bilden är tydlig: antalet så kallade orosanmälningar om att barn kan fara illa, skjuter i höjden på många håll. I flera kommuner har de fördubblats.

Samtidigt visar enkäten att man på flera håll oroas över en tung arbetsbelastning, och att besluten i barnärendena riskerar att bli felaktiga.

– Med alldeles för många barnutredningar och insatser att följa upp så ökar ju riskerna att man gör en felbedömning eller underlåter att göra en bedömning, säger Malin Hedelin vid socialtjänsten i Trollhättan, där man tillskjutit extra resurser för att möta utvecklingen.

Inget förebyggande

– Det får inte hända i vårt arbete eftersom en felbedömning ju kan få katastrofala konsekvenser för ett enskilt barn.

Marcus Herz är forskare och lektor i socialt arbete vid Malmö högskola. Han menar att socialarbetarna är så överbelastade att detta i sig kan leda till fler anmälningar, eftersom man inte längre kan arbeta förebyggande nära de människor man ska hjälpa.

– Tidiga kontaker kan ge viktiga pusselbitar för att förstå hur människor har det. Nu går det en tid och så kommer anmälningarna på hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.