Ökända Ronna trotsar omvärldens fördomar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stökigt område med hög kriminalitet, så uppfattar många Ronna i Södertälje. Men SVT:s kartläggning av ungdomsbrotten i landet visar nu att andelen dömda tonåringar i Ronna ligger under genomsnittet för hela landet och långt under andra utsatta områden.

Efter ett våldsamt upplopp 2005 öppnades ett lokalt poliskontor i Södertäljestadsdelen Ronna. Det var det första av de 27 lokala poliskontor som Stockholmspolisen nu öppnat.

Invånarna hade dåligt förtroende för polisen och med mer närvaro i området var förhoppningen att liknande händelser skulle förhindras i framtiden.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Men Ronnas svarta rubriker upphörde inte. Under 2009 och 2010 mördades tre män på en spelklubb i centrumet. Det ledde till svensk polis största gänginsats någonsin, utredningen mot det så kallade Södertäljenätverket och den gigantiska rättegång som ännu pågår. En gruppering som även påverkade karaktären på brotten bland de unga enligt polisen.

– På den tiden var det rån, hot och utpressningar. Man stal mopeder och maskerade sig för att råna butiker och banker, säger Lars Alvarsson vid Ronnapolisen.

Rejäl minskning

Men i dag är det mycket lugnare i stadsdelen och SVT:s kartläggning av ungdomsbrottsligheten i landet visar på överraskande siffror för Ronna. Andelen tonåringar som år 2011 var lagförda för brott har minskat kraftigt och är nu bara 4,7 procent. Det är lägre än rikssnittet och långt under andra områden där det finns ett utbrett utanförskap.

Områdespoliserna i Ronna berättar att de märker att attityderna förändrats sedan starten av lokalt poliskontor. Mycket har hänt sen det lokala poliskontoret i Södertäljestadsdelen öppnade för snart sju år sen

– Det var stor skillnad. Nu hälsar barnen genom att vinka till oss, men på den tiden satte man upp en annan del av  handen. Unga personer som önskade att vi skulle krocka och dö, skar hål på däcken. Men ganska snart kände vi att det här kan vi nog ändra, säger Lars Alvarsson, gruppchef för polisen i Ronna.

Men bilden av det farliga Ronna lever kvar utanför området berättar de unga vi pratar med på Rösberga fritidsgård.

– De tror att alla är likadana, att alla är kriminella. Men så är det är inte, säger Bashar Hadi, som får medhåll av Nobar Davityan:

– Det känns jobbigt, att jag är från en plats som har dåligt rykte fast det inte är så.

Har det inte varit stökigt här då?

– Det har det, men nu har det ändrats. Det har blivit mindre kriminalitet, det har blivit renare och det är mer säkerhet än förut, säger han.

Det är många krafter som mobiliserat i kommunen. Bland annat har delar av socialen flyttat in hos polisen i Södertälje för att samarbeta och försöka hjälpa de mest brottsaktiva unga i så kallade sociala insatsgrupper. Av de 14 ungdomar som hittills medverkat i projektet har de flesta just nu upphört med sitt kriminella beteende.

– Våra ungdomar i sociala insatsgrupper har ju gett sitt samtycke att vi får prata med varandra vilket innebär att vi vet om brottsligheten nästan innan den har hänt eftersom vi sitter i samma rum. Och det är viktigt med en snabb reaktion när unga begår kriminella handlingar, säger Rose-Marie Lundkvist, projektledare vid socialtjänsten.

”Som i vilket område som helst”

Vissa i Ronna är nu rädda att resurserna minskas när utvecklingen går åt rätt håll.

– Men när man pratar människor kan man inte prata budgetår, människor funkar inte så. Man måste arbeta kontinuerligt, säger Dunstan ”Roffe” Avila Hjelte, verksamhetsledare vid Rösberga fritidsgård.

De boende i området fortsätter att kämpa för att höja områdets rykte, liksom polisen som ofta får höra frågor från kollegor på andra håll om områdets farlighet

– Vi har inte alls speciellt mycket personrån eller hot, utan det som sker här är ungefär det som sker i andra bostadsområden. Det är trafikbrott och det som händer i hemmen som i vilket område som helst, var du än är i Sverige, säger Lars Alvarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet