Ökat hot från extremister

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en starkare hotbild bland våldsbejakande islamistiska rörelser mot det svenska samhället och mot enskilda individer. Hoten gäller i första hand personer som anses ha kränkt islam.

Det framgick när regeringens utredare Doris Högne Rydheim lämnade över en utredning till demokratiminister Birgitta Ohlsson på fredagen. Rapporten innehåller en uppdaterad lägesbild över de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige.

Rapporten har delat in extremismen i tre områden – den autonoma miljön på vänsterkanten, vit makt-miljön på högerkanten och den islamistiska extremismen med religiösa förtecken.

Hot mot samhället

Den autonoma miljön anses fortfarande utgöra ett hot mot det demokratiska samhället.

– De autonoma har en tydlig avsikt att agera mot det demokratiska samhällets funktioner, genom angrepp mot partier och myndigheter och enskilda människors demokratiska fri- och rättigheter, sade Doris Högne Rydheim på presskonferensen.

Vad gäller vit makt-miljön beskrev hon att den mer utgör ett hot mot enskilda individer, snarare än ett hot mot samhällsfunktioner.

Bedömningarna i rapporten bygger till största delen på Säkerhetspolisens bedömningar.

Sverige kan bli mål

När det gäller den våldsbejakande islamistiska extremismen ses Sverige numera som ett önskvärt mål för attentat. Enligt Säpos bedömningar finns det en risk för att attentatshotet kan leda till att allmänheten kommer till skada.

Hotet anses också större nu med tanke på att 2014 är ett valår.

Enligt Säpo kommer hotet främst från personer som rest utomlands, främst till Syrien, för att delta i strid eller tränas för strid.

Minst 75 personer har, enligt rapporten rest just till Syrien med den avsikten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.