Foto: SVT

Oklarheter kring kameror på bilens vindruta

Publicerad

Allt fler bilister har en kamera på vindrutan eller instrumentbrädan. Men det finns oklarheter om det är lagligt att använda en så kallad vindrutekamera. Både försäkringsbolag och Datainspektionen väntar nu på rättspraxis i frågan.

– Vi får mycket frågor från både privatpersoner och yrkesverksamma. Folk vill veta vad som gäller. Vårt besked är att vi inte vet, utan väntar på rättspraxis i frågan, säger juristen Martin Hemberg på Datainspektionen.

Det finns flera uppmärksammade filmer på nätet där så kallade vindrutekameror har använts. Bland annat från trafikolyckor i Ryssland, och en flygkrasch över en väg i Taiwan tidigare i år.

Här hemma finns det ännu oklarheter gällande en framåtriktad kamera i bilen, antingen på vindrutan eller instrumentbrädan. Trots det har redan flera försäkringsbolag kunnat använda film från vindrutekameror som bevismaterial från trafikolyckor.

Kameraärende överklagat

– Kunder har skickat in filmer som visat hur en olycka gått till. Filmen skapar en bättre bild av det inträffade, mer än bara parternas redogörelse, säger Peter Sandberg, enhetschef på Länsförsäkringar.

Länsstyrelsen i Skåne har avslagit en ansökan från en person som ville ha en vindrutekamera. Ärendet är överklagat.

– Detta ligger hos Förvaltningsrätten och vi väntar på en dom därifrån. Vi följer utvecklingen, men har inga synpukter ännu, säger Martin Hemberg.

– Viktigt att tänka på, oavsett om man är för eller emot kamerorna, är att trafiksäkerheten sätts främst. Inte filmandet av andra bilister, säger Peter Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.