Oklart vad som hjälper mot bensår

Publicerad

Såren är smärtsamma för patienter och kostar stora summor pengar för samhället. Trots det finns det ingen klar bild av hur man bäst behandlar sår som många äldre lider av.

Bensår, trycksår och fotsår är både ett stort problem för den drabbade och kostar hälso- och sjukvården stora summor pengar. Men vilken behandling som passar bäst för så kallade svårläkta sår hos äldre är oklart. Det visar en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

SBU har gått igenom behandlingsmetoder som finns och kan konstatera att i de allra flesta fall saknas tillräckliga bevis för att de har effekt. En metod som dock har vetenskapligt stöd är att operera åderbråck – det kan minska återfall av vissa bensårstyper.

SBU efterlyser mer forskning på äldre personer, som ofta drabbas av de här problemen.

– Då tror jag man skulle höja livskvalitén hos äldre som drabbas av svårläkta sår. Man ska inte behöva lida bara för att man blivit över 65-70 år, säger Rut Öien, ordförande för rapportens expertgrupp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.