Olof Palme hyllades vid graven

Uppdaterad
Publicerad

När kyrkans klockor klämtade för tolvslaget kom partiordförande Mona Sahlin och partisekreterare Ibrahim Baylan till Olof Palmes grav och lede ner en krans.

Ett stort medieuppbåd hade samlats vid gravplatsen inför Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlins besök.

Sahlin bar en enorm krans, bunden med rosor och grönt. När hon lade ner kransen vid graven fällde hedersvakten fanorna.

Mordet är fortfarande olöst, hur ser du på det?

-Det är klart att det är ett trauma. Men jag tror att Lisbet Palme för fram en sanning när hon säger att fallet är löst för familjen. Nu handlar det om att minnas Olof och vad han betyder i dag, säger Mona Sahlin till SVT.

Vad betyder han i dag?

-Han betyder en stolthet som jag hoppas att fler kan få känna. Jag kom hem ifrån Palestina i torsdags och han är så närvarande där. Man kan resa på många håll i världen, säger man Sverige så säger man Olof Palme. Han lärde oss att det spelar roll om Sverige säger någonting, säger Mona Sahlin.

Enstaka personer gick förbi, lade ner blommor och tände ljus. De äldre besökarna tog av kepsar och mössor inför gravstenen och bugade i respekt.

Vid platsen där Olof Palme mördades för 25 år sedan, i hörnet av Sveavägen och Olof Palmes gata i centrala Stockholm, låg ett fång röda rosor vid den minnesplakett som är inlagd i trottoaren. Intill brann också minnesljus och enstaka personer stannade till för att tända ljus och stå en stund vid platsen.

Rapport/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.