Foto: TT

Om femton år kan halva världen vara överviktig

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för övervikt och fetma är nu lika stora som för rökning eller för väpnade konflikter och terrorism.

Enligt en rapport från McKinsey Global Institute är världens totala kostnader för fetma och övervikt nästan 16 biljoner (tusen miljarder) kronor per år, vilket är mer än kostnaderna för alkoholism och klimatförändringar. Bara i Storbritannien är den årliga kostnaden över 500 miljarder kronor, skriver brittiska BBC.

(16 biljoner kronor motsvarar 2,8 procent av den totala ekonomiska aktiviteten i världen.)

Att fler människor blir feta eller överviktiga får enligt rapporten stora effekter på ekonomin. Det handlar bland annat om att sjukdomar som diabetes, vissa cancertyper och hjärt- och kärlssjukdomar blir vanligare, att arbetsdagar faller bort och att ekonomisk utveckling uteblir.

Halva mänskligheten överviktig år 2030

Enligt McKinsey Global Institute  är omkring 30 procent av jordens befolkning – 2,1 miljarder människor – överviktiga eller feta. 

I rapporten varnar man för att hälften av människorna på jorden kan vara feta eller överviktiga år 2030 – det vill säga om femton år.   

Forskarna bakom rapporten skriver att det inte räcker med att försöka få enskilda att ändra sitt beteende. Man kan inte helt förlita sig på det individuella ansvaret. Rapportförfattarna vill se en övergripande strategi som är av ”tillräcklig storlek” eftersom vi nu står inför en krisartad utveckling.

Mindre portioner

Om rätt åtgärder genomförs kan man bara i Storbritannien spara över 9 miljarder kronor per år i sjukvårdskostnader.

En av åtgärderna är att minska storleken på portionerna för färdigpackad mat och ändra innehållet i processad mat. En annan metod är att göra livsmedel med högt kaloriinnehåll mindre tillgängligt.

Enligt rapporten ger allmänt minskad portionsstorlek mycket bättre effekt på hälsa och ekonomi än till exempel skatt på fet mat och produkter med hög sockerhalt. Inte heller folkhälsokampanjer är särskilt effektiva, menar man.

Läs hela rapporten och alla förslag från McKinsey Global Institute här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.