Nationaldemokraten Marc Abramsson fick kommentera Husby-upploppen i rysk tv. Foto: Skärmdump Twitter

Omdiskuterad mikrofon i bild

Uppdaterad
Publicerad

En mikrofon med SVT:s logga kunde skymtas i en rysk tv-intervju om upplopp i Husby.

Oroligheterna i Stockholmsförorten Husby har fått stor uppmärksamhet i utländska medier. Den engelskspråkiga tv-kanalen Russia Today besökte i dag Stockholm för att göra ett inslag och lät då nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson kommentera situationen.

Det ryska tv-bolaget hade hyrt in sig hos SVT under sitt besök och hade därför en mikrofon med SVT:s logga. Det är vanligt att tv-bolag, under utlandsresor, har kontakt och hyr utrustning av varandra vid behov.

– Eftersom vi inte visste hur mikrofonen skulle användas fäste vi inte någon uppmärksamhet vid att vi lånade ut en mikrofon med SVT-logga, säger Anja Hildén, SVT:s nyhetschef.

Under en kort sekvens i klippet kunde SVT-loggan skymtas under Marc Abramsson. Bilden spreds snabbt på Twitter med kommentarer som ifrågasatte att SVT skulle stå bakom den ryska tv-kanalens val att låta nationaldemokraten kommentera kravallerna i Husby.

– Vi hyr ut vår utrustning – inte vårt namn. Vi lägger oss inte i vilka de intervjuar, men självklart är det olyckligt om det tolkas som att SVT varit inblandade i det journalistiska urvalet. Det har vi alltså inte varit, säger Anja Hildén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.