Det säger Transportstyrelsen till Nerikes Allehanda. Det handlar om personer som går till provlokaler för att filma, fotografera och läsa in sig på frågorna. Oftast utan att ens göra provet. Sedan säljs materialet svart.
– Vi har problem med alla våra prov och fusket har eskalerat de senaste åren. Men värst är det inom taxi, säger Transportstyrelsens handläggare Mikael Stenberg.
Vill kunna bestraffa
Trafikverket och Transportstyrelsen kommer att söka politiskt stöd för att de som fuskar med körkortsproven ska kunna bestraffas.
Fusket som ökar mest gäller taxiförarlegitimationerna.
Myndigheterna saknar i dag möjligheter att använda sanktioner eller bestraffningar. Den som avslöjats som fuskare kan komma tillbaka när som helst och det finns exempel där personer gjort proven uppemot 15 gånger.
Ett sätt att minska problemet är att införa en karens för fuskarna där de inte får göra om provet under en period, exempelvis ett halvår. Trafikverket och Transportstyrelsen avser att gå till regeringen med förslag på åtgärder för att beivra fusket.
– Det ligger i båda myndigheternas intresse att förebygga fusk och vi samarbetar för att hitta lösningar, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov på Trafikverket.
Låga nivåer
Men även om fusket ökar så är det på ganska låga nivåer. Mest utsatt är det så kallad kartprovet för blivande taxichaufförer, ett av tre teoretiska prov, som bör ta runt två timmar. Av de 9.500 prov som gjordes förra året så löste 88 personer det under en halvtimma och det finns exempel där det klarades av på helt orimliga 2-3 minuter.
– Om det är omfattande eller inte kan man diskutera, men det är i varje fall inte acceptabelt, säger Stig Brahn, enhetschef på Transportstyrelsen.
Det upptäckta fusket i samband med vanliga teoriproven är ännu mindre. Av 291.000 genomförda teoriprov för alla behörigheter i år upptäcktes 17 fuskare.
– Men man ska komma ihåg att teoriprovet inte är den enda kontrollen. Det finns också ett körprov där man testar eleverna och vad de kan om trafikregler. Där upptäcks om man saknar kunskaper, säger Kristina Hagberg.