Gunilla Gomér till vänster. Foto: SVT/TT

Omtalad KD-politiker går till SD

Uppdaterad
Publicerad

KD-politikern Gunilla Gomér lämnar Kristdemokraterna och blir medlem i Sverigedemokraterna. I en debattartikel i Nyheter 24 förklarar hon att ”varken jag eller KD uppskattar varandra längre, vi har vuxit ifrån varandra”.

Gunilla Gomér från Alingsås har varit region- och lokalpolitiker i 16 år för Kristdemokraterna i Västra Götaland.

Gomér är kontroversiell i partiet. Som tidigare ordförande för den abort-kritiska organisationen Ja Till Livet var hon känd för sin värdekonservativa syn. Samtidigt var hon populär bland de kristdemokratiska väljarna. I valet 2010 fick hon flest personkryss av KD-väljarna i Västra Götalands län och hon var nära att ta en riksdagsplats.

Inför valet i år ströks Gomér från listorna, trots populariteten. Nomineringskommittens ordförande Urban Eklund säger till SVT Nyheter att samarbetsproblem låg bakom åtgärden.

Tillbakavisar mobbning

Nu hoppar Gomér över till Sverigedemokraterna. Hon skriver i debattartikeln i N24 att hon ”känt sig motarbetad som konservativ” och att ”det har nästan varit på gränsen till vuxenmobbning”.

Att det skulle vara fråga om mobbning avvisar Urban Eklund bestämt.

– Vi har högt i tak, men vi har diskuterat och bestämt oss att det är det som gäller, säger Urban Eklund, som upplever att det är Gunilla Gomér som med tiden har rört sig längre och längre från partiets linje.

Gunilla Gomér säger att hon inte är främlingsfientlig, men att hon vill jobba för en ”ansvarsfull asylpolitik” i sitt nya parti. Att SD är Israelvänligt hävdar Gomér också var viktigt för hennes partival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.