Foto: TT.

Ond bråd död – under sommaren

Publicerad

Dödliga olyckor, mord och våld. Den som följer nyhetsflödet sommartid får ofta känslan av att ond bråd död tar allt större plats. Men varken morden, misshandelsfallen eller våldtäkterna blir fler.

– För de grova brotten är det snarare tvärtom. Just morden går ner mitt på sommaren och även vissa typer av grövre ungdomsvåld går ner, säger Sven Granath, kriminolog och forskare på Brottsförebyggande rådet.

Trafikolyckor ökar

Det som däremot ökar sommartid är trafikolyckor och drunkningar. För trafikens del är juni, juli och augusti mörka månader både när det gäller antalet omkomna och svårt skadade. När det gäller drunkningar finns en stark koppling till vädret.

Typiska sommarbrotten odramatiska

Men även om mord och våld alltså inte ökar under sommaren kan brottens karaktär ändras när fler vistas utomhus oftare. Det, i kombination med nyhetstorka, tror Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen, ligger bakom att brotten upplevs som vanliga.

– Mord som sker utomhus är mer spektakulära i folks ögon, säger han.

Att anmälda våldtäkter syns mer kan också bero på att flera av brotten begås utomhus. Ofta förknippas det då med överfallsvåldtäkter som tenderar att få större uppmärksamhet.

De verkligt typiska sommarbrotten är odramatiska i jämförelse. De handlar om stölder av cyklar, mopeder och båtmotorer.

Fakta: Brotten flyttar utomhus

För vissa typer av brott skiljer man i statistiken på brott som begåtts utomhus och inomhus. Det gör att man kan se att antalet utomhusvåldtäkter ökar sommartid, liksom antalet fall av misshandel som sker utomhus, vilket helt enkelt beror på att vi befinner oss utomhus mer än annars.

Typiska sommarbrott är stölder av cyklar, mopeder, motorcyklar, båtar och båtmotorer. Även antalet fickstölder ökar.

När det gäller drunkningsolyckor går det inte att peka ut någon särskild sommarperiod som särskilt drabbad eftersom antalet drunkningar hänger ihop med hur bra vädret är. I år har 21 personer drunknat under juni – den högsta siffran på 15 år. Juli väntas bli ännu värre. Förra året var det hälften så många drunkningar i juni jämfört mot i juli, tätt följt av augusti. När höstmånaden september kom halverades antalet.

Källa: Brottsförebyggande rådet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.