Foto: SVT

”Fulklappar” säljs på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler säljer de oönskade julklappar man fått i present på annonssajter. Populärast är hemelektronik och prylar.

Julklappen som du spenderade timmar på att leta efter och slå in och sedan ge bort, säljs med stor sannolikhet de närmsta dagarna. För istället för att be dig om kvittot, så säljer han eller hon hellre varan på någon annonssajt.

Enligt en undersökning som annonssajten Blocket låtit göra, så är det så många som 7 av 10, som får en julklapp de inte önskar sig.

– Många skäms över att inte vara glad över julklappen och tycker det är pinsamt att fråga om kvittot och säljer därför hellre varan på en annonssajt, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket, till SVT Nyheter.

– Faktum är att redan efter att Kalle Anka har slutat på SVT, så märker vi att det blir en markant puckel i annonsinläggningen och det här är något vi märkt av i många många år, säger Thomas Bäcker.

Förra årets ”fulklapp” en mobiltelefon

Mellan julaftons eftermiddag och nyårsaftons kväll sålde Blocket prylar för 94 miljoner kronor förra julen.

Det är en fördubbling jämfört med året innan och hos Blocket tror man att det även ökar den här julen.

– Förra årets ”fulklapp” var mobiltelefonen och vad vi märker är att det ofta rör sig om hemelektronik och hushållsapparater, säger Thomas Bäcker.

Har ni någon aning om vad det blir för produkt i år 2013?

– Handeln har kommit fram till att årets julklapp är råsaftscentrifugen, så vi tror att fokus på oönskade produkter i år, är hushållsapparater, söger Thomas Bäcker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.