Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Annie Lööf, partiledare (C) Foto: SVT

”Beklämmande syn på småföretagen”

Uppdaterad
Publicerad

Att en socialdemokrat öppnar för förändringar i Lagen om anställningsskydd (LAS) är ovanligt. I kvällens Agenda säger Ylva Johansson att om parterna på arbetsmaknaden är överens om förändringar så kan hon tänka sig lagändringar. Arbetsmarknadsministern drabbade sedan samman med C-ledaren Annie Lööf, som kallade regeringens syn på småföretagande för beklämmande.

I fredags öppnade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för förändringar i Lagen om anställningsskydd (LAS). Men bara om parterna vill det. Ikväll möttes Johansson och centerledaren Annie Lööf (C) i Agenda där de debatterade arbetsmarknadspolitiken. Annie Lööf menar att Sverige bör blicka mot Danmark.

– Socialdemokraterna har närmat sig min och Centerpartiets linje. Ändringar i LAS tillsammans med en högre a-kassa skulle ge flexibilitet, säger Lööf.

– Jag delar inte bilden att LAS är ett stort hinder på arbetsmarknaden. Jag har stor respekt för parterna. Man bör lyssna på parterna. Det blir inte fler unga i arbete av att man sparkar människor som är 50 år och äldre, säger Ylva Johansson.

Högst två års väntan på jobb

Enligt ett förslag från Ylva Johansson i veckan ska nyanlända flyktingar högst behöva vänta två år på att få ett jobb.

– Det kräver en omläggning och förnyelse av politiken. Vi har inte råd att slösa med den kompetens som kommer till Sverige. Det krävs en helt annan politik och ett helt annat bemötande, säger Ylva Johansson.

– Jag tror man måste fokusera på dem som skapar jobben. På de små företagen. Man måste sänka kostnaderna, arbetsgivaravgiften, regelkrånglet och skapa en mer flexibel arbetsrätt. Men man måste också fokusera på språkinlärning, säger Annie Lööf.

”Vi kunde säkert ha gjort mycket mer”

Ylva Johansson menade att Sverige har prövat det som Annie Lööf föreslår i åtta år. Problemet, menar hon, är att det inte har fungerat.

– Min ambition är att vi ska lösa arbetslösheten på riktigt och då måste vi lyssna på dem som faktiskt ska anställa personerna och det är arbetsgivarna. Det viktigaste beskedet från dem är att de vill få tag i rätt kompetens, säger Ylva Johansson.

– Vi kunde säkert ha gjort mycket mer. Men vi måste också konstatera att över 300.000 jobb växte fram. Många av dem just till nyanlända. Vi måste satsa på de små företagen. Det är ett ord som Ylva Johansson inte ens kan ta i sin mun. Under hösten har man svajat kring sin egen politik. Jag tycker det är beklämmande. Socialdemokraterna saknar jobbpolitik, säger Annie Lööf.

Ylva Johansson, menar du att de som kommer till Sverige i dag ska ha ett jobb efter två år?

– Ja, faktiskt. Vi kan inte ha en lägre ambitionsnivå. Det är en högre andel av de som kommer till Sverige idag som har högskoleutbildning än vad vi har i befolkningen i Sverige idag. Det är viktigt att vi från politikens sida lägger om politiken så att man agera snabbt. Det handlar om att man ska kombinera arbete och praktik med utbildning, säger Ylva Johansson.

Vad är skillnaden mellan regeringens och alliansens politik i den här frågan?

– Den enskilt största skillnaden är att vi tänker göra det här på riktigt. Den tidigare regeringen bara pratade. Det man gjorde på riktigt var att man införde etableringslotsar som blev ett fiasko. De ska vi ta bort. I stället ska vi satsa på sådant som fungerar, säger Ylva Johansson.

– Ylva Johansson säger nu att hon ska ta bort etableringslotsarna och ersätta dem med något annat som hon inte kan specificera. Jag tror att det är viktigt att se att de som kommer till vårt land har olika  erfarenheter och olika utbildning. Många av de som kommer från Syrien har hög utbildning. Därför måste vi lägga krut på validering av utbildningar. Vi måste se till att språkinlärningen indvidanspassas, säger Annie Lööf.

Sänkning sedan höjning

I Alliansens budget som röstades igenom i höstas finns en sänkning av arbetsgivaravgifterna med. Men regeringen vill höja dem. Ylva Johansson menar kan inte säga exakt när det blir en höjning.

– Vi får se när vi kan komma fram med de förslagen till riksdagen. Det är ett stort slöseri att vi låter miljarder rinna iväg till något som nästan inte har någon effekt. Man får väldigt lite pang för pengarna. Samtidigt har man färre utbildningsplatser i år än förra året, tack vare att man röstade igenom oppositionens budget, säger Ylva Johansson.

Kräver en sänkning

Annie Lööf kräver att regeringen sänker arbetsgivaravgifterna, eftersom det är Alliansens budget som för närvarande gäller.

– Riksdagen har fattat beslut om en budget. Jag utgår från att vi har en regering som respekterar riksdagens beslut.

– Självkart ska det som riksdagen beslutar genomföras och det kommer ske inom kort. Däremot är det så att regeringen är fri att lägga nya förslag, säger Ylva Johansson.

Så först ska ni alltså sänka arbetsgivaravgifterna för att sedan höja dem?

– Ja, det är konsekvensen av att en budget som regeringen inte stödjer har röstats igenom och då har regeringen att följa det. Det vi ser nu är att Annie Lööf säger många saker. Men det man hade åtta år på sig att genomföra så var resultaten av den politiken att nyanlända har fått vänta oerhört länge på ett jobb, säger Ylva Johansson.

– De allra flesta nya jobb under de åtta åren gick till nyanlända personer, säger Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.