”Bra dialog” mellan busstrejkens parter

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 12 avslutades mötet mellan parterna i den pågående busskonflikten, som utvidgades under natten mot måndag.

Mötet beskrevs som präglat av en god dialog av Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson. Han ville inte gå närmare in på vilka frågor som diskuterats, men sa att man pratat om snart sagt allt.

– Nu ska vi titta lite mer på frågorna på varsitt håll, och ta kontakt igen under eftermiddagen. En del knutar sitter väl hos oss, och en del hos dem (facket), säger han.

Strejk i kollektivtrafiken

Man ska till att börja med ha en telefonkontakt under eftermiddagen. Några nya möten finns inte inplanerade i nuläget enligt Jeppsson.

Kommunals ordförande Annelie Nordström bekäftar för TT att man kommit överens om att höras igen under eftermiddagen, men att man ännu inte kommit fram till några konkreta lösningar.

– Nej, det är inte alls på den bogen. Vi har bara känt på varandra.

Utökad strejk inatt

Läget i konflikten har hittills beskrivits som låst från båda parter. Varken Kommunal eller Bussarbetsgivarna hade inledningsvis några planer på att inleda samtal.

Den utökade busstrejken som trädde i kraft under natten, påverkar kollektivtrafiken i Norrköping, Strängnäs, Västerås/Hallstahammar och Halmstad. Där står buss- och spårvagnstrafiken mer eller mindre stilla.

I Gävle och Östersund bröt strejken ut bland verkstads- och servicepersonal i natt, vilket innebär att arbetet i tankhallarna ligger nere.

– Vi kan inte tanka våra bussar. I Gävle har vi trafik fram till i morgon mitt på dagen ungefär. Tittar vi i Östersund kommer bussarna kunna rulla veckan ut, säger Jürgen Lorentz, vd för Netbuss Stadsbussarna, till TT.

Även i Jönköping är det servicepersonalen som strejkar, och även där kör man tills bränslet tar slut.

– I dag kan trafiken gå som normalt. De tyngsta linjerna med flest resenärer kan gå i morgon också. Men från och med onsdag så står stadsbussarna stilla om inte konflikten är löst, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör för Jönköpings Länstrafik.

Inga spårvagnar

Om konflikten fortsätter på tisdagen bedömer ÖstgötaTrafiken och entreprenören Veolia att busstrafiken i Norrköping ska kunna rulla enligt tidtabell. Det finns dock stor känslighet för sjukfrånvaro.

Inga spårvagnar kommer heller att gå på tisdagen.

Fler resenärer drabbas

I Stockholmsregionen är det fortfarande Lidingö, Södertälje, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och delar av innerstaden som berörs av strejken.

Samtidigt väntar sig SL fler resenärer under dagen.

– Vi tror att det är fler som reser i dag, så det är fler som kommer bli drabbade. Det är en vanlig arbetsvecka, dessutom sommartidtabell, så det är färre avgångar, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour.

Enligt Silvander har många ringt till SL:s kundtjänst med frågor om hur bussarna går.

– I går kväll började det ringa. Så det finns ett behov av information.

I Strängnäs, Halmstad och Västerås är det busschaufförerna som strejkar.

I turiststaden Halmstad står busstrafiken nästan helt still. Enligt Hallandstrafikens beräkningar sker ungefär 30.000 resor i länet varje dag, och ungefär två tredjedelar av dessa berörs av strejken. 30.000 sms med information om strejken har skickats ut till resenärer, och på hemsidan finns informationen översatt till engelska.

– Strejken är bökig för turisterna, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken, till TT.

Just nu är läget ganska lugnt, enligt Möllerström Henstam. Men hon kan ändå inte låta bli att gruva sig lite för vad som händer om strejken inte får en lösning snart.

– Det som oroar mig just nu är nästa veckas evenemang i Halmstad, för då är det den stora SM-veckan med en massa småsporter som kommer dra hundratals deltagare och turister, säger hon.

– Och på lördag nästa vecka är det en konsert med Gyllene Tider.

Utvidgad strejk hotar till helgen

Om parterna inte kan komma överens, hotar konfliktens tredje steg att träda i kraft i helgen. Den 29 juni tas flygbussarna till och från Landvetter, Göteborg City Airport och Malmö Airport ut i strejk. Därtill också ett antal landsvägslinjer. Dessa senare varsel kan, trots att semestrarna snart börjar, få stora konsekvenser bland annat genom att slå direkt mot turismen i de berörda städerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i kollektivtrafiken

Mer i ämnet