Trafikproblem på E6 mellan Kungsbacka och Göteborg tidigare i vinter.

Ordentligt med snö söderifrån

Uppdaterad
Publicerad

Över decimetern snö på flera håll under dagen och klass 1-varning längs stora delar av östkusten. På många håll varnar polisen för halt väglag.

Det blir ordentligt med nederbörd under dagen – mellan 5 och 15 centimeter nysnö väntas då ett polskt snöfall kommer in över landet. SMHI har utfärdat klass 1-varning för stora delar av östkusten med anledning av ovädret, och varnar för att det kan bli risk för drivbildning längs vägarna.

– Det tar sig in över de östra delarna av Götaland och Svealand under dagen. Det kommer in över Skåne på förmiddagen och rör sig norrut. Inåt land handlar det om måttliga vindar så även där kan det bli problem, säger meteorolog Lisa Frost vid SMHI.

Väldigt halt

I Västmanland har polisen gått ut och varnat för glashala vägar, särskilt längs E18/E20, och morgontrafiken kan bli olyckskantad. Trafikverket rapporterar flera olyckor i Stockholmsområdet, Västernorrland, Västra Götaland och Uppsala, bland annat.

– Ovädret drar in över Östersjöområdet, så det är östra delen av landet som kommer att beröras mest. Det kan vara väldigt halt, för det har varit fläckvis isigt i stora delar av landet, säger Nils Holmqvist, SVT:s meteorolog.

Men mot slutet av helgen kommer det att bli plusgrader på många håll, som går över i milt väder i nästa vecka. På söndag kan det på sina håll vara blötsnö och regn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.